İnce Bağırsakta Bakteriyel Aşırı Büyüme (SIBO) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

İnce Bağırsakta Bakteriyel Aşırı Büyüme (SIBO) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
İnce Bağırsakta Bakteriyel Aşırı Büyüme (SIBO)

SIBO Nedir?

İnce bağırsak bakteriyel aşırı büyüme (SIBO), ince bağırsağı etkileyen ciddi bir durumdur. Bağırsağın diğer bölümlerinde normal olarak büyüyen bakterilerin ince bağırsakta büyümesine başlar. Bu ağrı ve ishale neden olur. Bakteriler vücudun besinlerini tüketmeye başladığında malnütrisyona da neden olabilir.

SIBO hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

SIBO Belirtiler

SIBO semptomları esas olarak bağırsakları etkiler. Bunlar aşağıdakileri içerebilir:

Özellikle yemek yedikten sonra mide ağrısı
şişkinlik
kramplar
ishal
kabızlık
hazımsızlık
düzenli doluluk hissi
gaz
Ayrıca kilo kaybı yaşayabilirsiniz.

SIBO NEDENLERİ

SIBO henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Şu durumlarda meydana gelebilir:

İnce bağırsağınızın anatomik anormallikleri olabilir
ince bağırsağınızdaki ph değişiklikleri
Bağışıklık sistemi düzgün çalışmıyor
ince bağırsak kas aktivitesi arızası, besin ve bakterilerin organdan uzaklaştırılmadığı anlamına gelir
SIBO aşağıdaki gibi çeşitli koşullarla ilişkilendirilir:

viral gastroenterit
Çölyak hastalığı
Crohn hastalığı
hipoklorhidria veya düşük mide asidi seviyeleri
gastroparezdir
sinir hasarı
siroz
portal hipertansiyon
irritabl bağırsak sendromu
belirli gastrik bypass prosedürleri
darlıklara veya yapışıklıklara neden olan ameliyatlar


Risk faktörleri

Gastrointestinal sistemi (GI) etkileyen kronik bir duruma veya cerrahiye sahip olmak sizi SIBO'ya yakalanma riskine sokabilir. Bazı hastalıklar ve kronik koşullar da riskinizi artırabilir:

Crohn hastalığı
diyabet
skleroderma
HIV
Parkinson hastalığı
hipotiroidizm
Bağırsakları yavaşlatan, uyuşturucu gibi ilaçlar

Teşhis

SIBO semptomlarından herhangi birine sahipseniz doktorunuza danışın. Doktorunuz belirtileriniz ve tıbbi geçmişiniz hakkında sorular soracaktır. Ayrıca karnınızı palpasyon veya hafifçe hissetmeyi içeren fizik muayene yapacaklardır. Kan, dışkı veya başka testler de yapabilirler.

Nefes testi
Bir nefes testi, SIBO'nun teşhisinde kullanılan yaygın bir testtir. İnce bağırsakta aşırı bakteri, nefes testi ile tanımlanabilen hidrojen ve metan gazlarının salınmasına neden olabilir. Bu test noninvaziv olup evde veya doktor ofisinde yapılabilir.

Sibo Tedavisi

SIBO antibiyotik ve diyet değişiklikleri kombinasyonu ile tedavi edilebilir.

Antibiyotikler
Önce, bakterileri kontrol altına almanız gerekir. Bu genellikle siprofloksasin, metronidazol (Flagyl) veya rifaximin (Xifaxan) gibi antibiyotiklerle yapılır. Durumunuz malnütrisyon veya dehidrasyona yol açtıysa, beslenme ve sıvılar için intravenöz (IV) tedaviye de ihtiyacınız olabilir.

Antibiyotikler, ince bağırsakta bakteri sayısını azaltabilir, ancak soruna öncelikle neden olan alttaki konuya değinmezler. Doktorunuz SIBO'nuzun altta yatan bir durumdan kaynaklandığını tespit ederse, bu durum için tedaviye başlamanız gerekir. Diyet değişiklikleri de yardımcı olabilir.

Diyet ve SIBO

Belirli bir diyetin SIBO'ya çare olduğunu ispatlayan kesin kanıt yok, ancak SIBO'lu birçok kişi özel bir diyet izledikten sonra rahatlama buldu. Diyetinizde herhangi bir değişiklik yapmadan önce doktorunuzla birlikte çalışın.

Sadece küçük ayarlamalar yapmanız gerekebilir:

Dengeli, besleyici bir diyet seçin.
Midenizde çok fazla yiyecek bulunmamak için daha az ve daha sık yiyin.
Çölyak hastalığınız varsa gluteni tüketmekten kaçının.
Doktorunuz elemental bir diyet denemenizi de tavsiye edebilir. Bu diyet, belli miktarda yiyecek ve içecek yerine belirli sıvı formüllerin yerini alıyor. Küçük çaplı bir çalışmada, SIBO'lu katılımcıların yüzde 80'i, 15 gün boyunca elementer bir diyet uyguladıktan sonra normal bir nefes testi sonucuna sahipti. Araştırmacılar, elementer bir diyetin bu durumu idare etmede oldukça etkili olabileceği sonucuna vardı. Bununla birlikte, daha fazla araştırma gereklidir. Bu diyete başlamadan önce doktorunuzla birlikte çalışın ve talimatlarını izleyin.

Probiyotikler SIBO tedavisinde kullanılabilir mi?

Probiyotik almak, barsak içindeki bakterilerin normale dönmesine yardımcı olabilir. 2010 yılında yapılan bir araştırma, probiyotik tedavinin antibiyotiklere göre SIBO tedavisinde daha etkili olabileceğini buldu. Bununla birlikte, 2016'dan yapılan bir gözden geçirme, probiyotiklerin SIBO tedavisinde etkileri konusundaki kanıtların yetersiz olduğunu bulmuştur. En iyi seçenek, doktorunuzun tavsiyelerini takip etmektir.

SIBO genellikle altta yatan bir durumdan dolayı oluşur. Crohn hastalığı veya çölyak hastalığı gibi kronik bir durumunuz varsa, uzun vadeli bir tedavi planı geliştirmek için doktorunuzla birlikte çalışın. SIBO tedavi edilebilir, ancak tekrarlanabilir. Tedavi edilmediğinde dehidrasyona ve malnütrisyona neden olabilir. SIBO'ya sahip olduğunuzdan şüpheleniyorsanız doktorunuzla görüşün; böylece hemen tedaviye başlayabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın
İnce Bağırsakta Bakteriyel Aşırı Büyüme (SIBO) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey İnce Bağırsakta Bakteriyel Aşırı Büyüme (SIBO) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey Reviewed by Naturalife on January 18, 2018 Rating: 5

No comments:

Home Ads

Powered by Blogger.