Hiyalüronik asit Nedir? Faydaları, Kullanımı, Yan Etkileri

Hiyalüronik asit Nedir? Faydaları, Kullanımı, Yan Etkileri
Hiyalüronik asit Nedir? Faydaları, Kullanımı, Yan Etkileri


Hiyalüronik asit Nedir?

Hyalüronik asit (HA), kıkırdak oluşturmak için kollajen ve elastin üzerine yapışan bir madde olan bir glikosaminoglikan (GAG) 'dir. HA, sadece kıkırdakların korunmasına yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda eklem yağlama sinovyal sıvısının arzını artırmaya yardımcı olur.

Araştırmalar, hiyalüronik asidin hem romatizma hem de osteoartirit için, özellikle de enjekte edilebilir formunda (bugüne kadar FDA tarafından tıbbi kullanım için onaylanmış tek form olan) etkili bir tedavi olduğunu göstermiştir. Bir çalışmada, katılımcıların yüzde 80'inden fazlası, HA enjeksiyonlarıyla tedaviden hemen sonra ağrılı artritik semptomlarını önemli derecede hafifletti. Ağrı kesici etki 9 - 12 aya kadar sürdü ve bu süre sonunda sonuçların devamı için daha fazla enjeksiyona ihtiyaç duyuldu.

Hyaluronik asit vücudun her dokusunda bulunur ve birçok önemli fonksiyonu yerine getirir. Kıkırdakta bulunan kan dolaşımı olmayan hücrelerden besin maddeleri almanıza ve toksinleri taşımaya yardımcı olur; yeterli miktarlarda HA olmadan, derzler gevrekleşecek ve bozulacak. Eklemleri sadece yağlı tutmakla kalmaz, aynı zamanda hiyalüronik asit diğer vücut dokularındaki su tutmayı da teşvik eder. Hücre içi sıvı dolu boşluk olan hücre dışı matristeki (ECM) büyük konsantrasyonlarda bulunur. HA, ECM'ye nemi kilitler, kolajeni ve elastin nemli tutarak genç bir görünümü teşvik eder.

Hiyalüronik asit, kozmetik ve tıbbi endüstrilerde popülerlik kazanmaktadır. Hiyalüronik asit içeren kozmetik ürünler, cildi nemlendirerek daha pürüzsüz ve daha parlak görünmesini sağlar. Klinik çalışmalar, yaraların daha çabuk iyileşmesine yardımcı olduğunu ve eski ve yeni izlerin görünümünü azaltabileceğini göstermiştir. Restylane gibi enjekte edilebilir hiyalüronik asit dolgu maddeleri, akne izleri veya yaralanmalarının neden olduğu ciltteki çizgilerin, sarkmaların ve çöküntülerin görünümünü azaltmak için vardır.

HA sonuçta parçalanır ve vücutta emilir, bu nedenle hem kozmetik hem de tıbbi uygulamalar kalıcı değildir. Çoğu vakada hiyalüronik asit artışı genellikle 6-9 ay sürer. Tekrarlanan tedaviler gerekecektir.

Hiyalüronik asit enjeksiyon yoluyla mevcuttur, ancak sağlıklı gıda mağazalarında, eczanelerde ve çevrimiçi distribütörlüklerde pek çok oral takviyeyi de bulabilirsiniz. Çalışmalar, çoğu katılımcıya sadece 2-4 aylık oral ek desteğin verilmesinden sonra gelişme gösterdi ve bazı hastalar istenilen sonuçların elde edilmesinden sonra dozlarını azaltabiliyor.


Bazı insanlar, cildin enjeksiyon bölgesinde görsede, HA ile ilgili ciddi bir yan etki olmamıştır ve nadiren de döküntülere ve cilt tahrişine neden olan oral takviyeler bildirilmiştir.
Hiyalüronik asit Nedir? Faydaları, Kullanımı, Yan Etkileri Hiyalüronik asit Nedir? Faydaları, Kullanımı, Yan Etkileri Reviewed by Naturalife on January 25, 2018 Rating: 5

No comments:

Home Ads

Powered by Blogger.