İdiopatik Nöropati Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır

İdiopatik Nöropati Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır
İdiopatik Nöropati Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır

İdyopatik nöropati nedir?

Nöropati, sinir hasarının periferik sinir sisteminin (PNS) işleyişini engellediği zaman olışur. Sebebi belirlenemediğinde buna idiyopatik nöropati denir.

PNS merkezi sinir sistemi (CNS) veya beyin ve omurilikten vücudun geri kalanına kadar bilgi taşır.

PNS'de üç çeşit sinir vardır. Duyusal sinirler, mesajlardan duyulara beyne geçerler. Bu sıcaklık ve dokunuş hissi sağlar. Motor sinirleri, beyindeki sinyalleri kaslara iletir. Bu beynin kasları kontrol etmesine yardımcı olur. Otonomik sinirler, kalp hızı, nefes alma ve sindirim gibi vücut fonksiyonlarını kontrol eder.

Sinir hücrelerinin hasar görmesi PNS'nin vücudun geri kalan bölümüyle nasıl iletişim kurduğunu etkileyebilir. Belirtiler arasında uyuşukluk, ağrı ve denge sorunları olabilir.

Belirtiler aniden ortaya çıktığında buna akut nöropati denir. Alternatif olarak, semptomlar yavaş yavaş başladığında ve zamanla arttığında buna kronik nöropati denir.

Tanı fizik muayene ve tıbbi öykünün gözden geçirilmesini içerir. Teşhis testleri; kan testleri, sinir testleri ve görüntüleme testlerini içerebilir.

İdyopatik nöropati için herhangi bir tedavi yoktur. İlaç tedavisi, fizik tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri gibi tedaviler, işinize yarıyabilir ve kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.

Nöropatinin belirtileri nelerdir?

Belirtiler başlangıcında belirsiz olabilir ve diğer koşullarla benzerdir. Semptomlar hangi sinirlerin hasar gördüğüne bağlı olarak değişir.

Duyusal Nöropatinin belirtileri aşağıdakileri içerebilir:

uyuşma, karıncalanma ve yanma hissi, özellikle ellerde ve ayaklarda
belirsiz veya garip duyumlar (paresteziler)
ağrı, tende hissizlik
Koordinasyon eksikliği veya refleks kaybı

Motor nöropatinin belirtileri aşağıdakileri içerebilir:

kas güçsüzlüğü veya kas kontrol kaybı
denge ve koordinasyon sorunları
kas seğirmesi, kramp veya spazmlar
yürüme veya hareket ekstremde zorluk

Otonomik nöropati belirtileri şunları içerebilir:

baş dönmesi veya bayılma
terleme anormallikleri
bulantı, kusma veya ishal
anormal kalp hızı veya kan basıncı
cinsel işlev bozukluğu

Akut nöropatinin bazı formlarında belirtiler hızla ilerleyebilir ve daha sonra zamanla yavaş yavaş ilerleyebilir. Bazı kronik nöropatilar nüksetme dönemlerine, ardından da remisyon dönemlerine neden olur.

Nöropatinin nedenleri nelerdir?

Nöropatiye neden olan bazı koşullar kalıtsaldır. Buna neden olabilecek diğer şeyler şunları içerir:

yaralanma veya enfeksiyon
beslenme veya hormonal dengesizlikler
kemoterapi veya toksik maddelere maruz kalma
Lyme hastalığı, lupus ve romatoid artrit (RA) gibi otoimmün hastalıklar,
diyabet, böbrek bozuklukları gibi sistemik hastalıklar
vasküler rahatsızlıklar
tümörler
Cleveland Clinic'e göre nöropati vakalarının yaklaşık yüzde 30'u şeker hastalığına bağlı. Geri kalan vakaların% 30 ila 40'ı idiyopatiktir.


RİSK FAKTÖRLERİ

Amerika Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve İnme Enstitüsü, yaklaşık 20 milyon Amerikalı'nın periferik nöropatiye sahip olduğunu tahmin ediyor. Herkes nöropati geliştirebilir, ancak risk yaşla birlikte artar.

Nöropati nasıl teşhis edilir?

Nöropati için kesin bir test yok. Test, fizik muayene ve eksiksiz tıbbi hikaye ile başlar. Yaşadığınız herhangi bir belirti hakkında doktorunuza bilgi verin. Aldığınız reçetesiz ilaçlar ve reçeteyle satılan ilaçlar hakkında onları bilgilendirdiğinizden emin olun. İşinizde veya evde toksinlere maruz kalıp bırakmadığınızı belirtmek de önemlidir.

Teşhis testleri aşağıdakileri içerebilir:

kan tahlili
idrar tahlili
sinir iletim çalışmaları (NCS)
elektromiyografi (EMG)
cilt, sinir ve kas biyopsileri
Görüntüleme testleri arasında BT taraması, X ışınları veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) olabilir.

Nöropati nasıl tedavi edilir?

İdiyopatik nöropatinin tedavisi semptomların yönetimi etrafında döner. Seçenekler arasında reçetesiz ve reçeteli ilaçlar, fizik tedavi ve mesleki terapi sayılabilir.

Hareket yardımcı ekipmanları denge veya yürüme konusunda sorun yaşıyorsanız, güvenli bir şekilde hareket etmenize yardımcı olabilir. Bunlar özel ayakkabılar, parantezler ve bastonları içerebilir.

Yaşam biçimi tercihleri, günlük yaşamı iyileştirmeye yardımcı olabilir. Vitamin ve besin öğeleri bakımından zengin, dengeli bir diyetle sağlıklı bir kilo vermek önemlidir. Ayrıca bol miktarda dinlenmek, egzersiz yapmak ve kaslarınızı güçlendirmek de önemlidir. Sigarayı bırakmak ve alkol tüketimini en aza indirmek nöropatiye yardımcı olabilir.

Kronik hastalıklarla yaşamak endişe ve strese neden olabilir. Aynı koşullarda yaşayan biriyle konuşmanız yararlı olabilir.


Nöropati için uzun vadeli bakış açısı nedir?

Belirtilerinizi kontrol altında tutmanız ve size rahat ve mutlu bir yaşam sürmenizde yardımcı olan birçok etkili tedavi vardır. Altta yatan rahatsızlığı tedavi etmek için doktorunuzla birlikte çalışmak, belirtilerinizle birlikte, kısa ve uzun vadede en iyi sonucu veren bilettir.

Sağlıkla kalın
İdiopatik Nöropati Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır İdiopatik Nöropati Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır Reviewed by Naturalife on January 18, 2018 Rating: 5

No comments:

Home Ads

Powered by Blogger.