Polinöropati Nedir? Tedavi, Teşhis Ve Daha Fazlası

Polinöropati Nedir? Tedavi, Teşhis Ve Daha Fazlası
Polinöropati Nedir? Tedavi, Teşhis Ve Daha Fazlası


Polinöropati Nedir?

Polinöropati, kişinin periferik sinirlerinin hasar gördüğü bir durumdur. Bunlar vücudunuzun her yerinde çalışan sinirlerdir. Polinöropati, cildinizdeki, kaslarınızdaki ve organlarınızdaki sinirleri etkiler. Sinirler hasar gördüğünde beyine düzenli sinyaller gönderemezler. Bununla birlikte, bu durum beyninizdeki veya omurganızdaki sinirleri etkilemez.

Polinöropatinin iki ana kategorisi vardır: akut ve kronik.

Akut polinöropati

Akut şekiller ortaya çıkar ve semptomlar şiddetlidir. Sinir hasarına neden olan otoimmün reaksiyon veya enfeksiyon geçirdiğinizde bu tip sık görülür. Guillain-Barré sendromu gibi bir bozukluk nedeni olabilir. Akut vakalar kısa sürede başarıyla tedavi edilebilir.

Kronik polinöropati

Belirtileriniz uzun sürdüğünde ve çabucak tedavi edilemediğinde kronik şekil oluşur. Bu tip, diyabet veya böbrek yetmezliği gibi temel koşullardan kaynaklanabilir. Kronik polinöropatinin birçok farklı nedeni olabilir. Nedeni anlamanın her zaman kolay değildir ve bazı vakaların net bir nedeni yok.

Belirtiler

Belirtiler altta yatan sebebe bağlı olarak değişebilir. En yaygın belirtiler şunlardır:

parestezi olarak bilinen rastgele, garip sansasyonlar
ani keskin acılar
yanık veya karıncalanma hissi, özellikle ayaklarınız ve ellerinizde
uyuşma
bacaklarda veya kollarında zayıf hissetmek
düz yürüyememe, tökezleme ya da düşme
yutkunma sorunu

NEDENLERİ

Nedenleri sonradan ve kalıtsal olabilir.


Polinöropati, travmatik yaralanma veya enfeksiyon gibi vücudun dışındaki bir olaydan kaynaklandığı anlamına gelir. Aynı zamanda, vitamin eksikliği, diyabet veya kanser gibi iyi tedavi görmeyen veya komplikasyonlara neden olan alttaki bir durumdan da kaynaklanabilir.

Herediter polinöropati, anne-babanızdan biri tarafından genetik olarak aktarılır. Bu koşullar genellikle Charcot-Marie-Diş hastalığında olduğu gibi yavaş yavaş sinir hasarına neden olur.

Akut formlar çeşitli nedenlerden dolayı olabilir. Bunlar arasında şunlar bulunur:

bazı böcek ilaçlarına maruz kalma
vücudunuzun sinir hücrelerine saldırdığı otoimmün bozukluklar, örneğin Guillain-Barré sendromu (GBS)
bazı antibiyotikler, antikonvülsanlar ve sakinleştiriciler

Kronik formlar genellikle idiyopatiktir, ancak aynı zamanda aşağıdakiler gibi nedenlere de sahip olabilirler:

alkolizm ya da genel olarak çok alkol tüketmek
şeker hastalığı ve kan şekeri düzeyleri üzerinde kontrol yetersizliği
bazı ağır metaller
beslenme veya vitamin eksiklikleri, özellikle  B-12 vitamini
hipotiroidizm
böbrek yetmezliği
akciğer kanseri de dahil olmak üzere bazı kanserler

Tedavi

Polinöropatinin tedavisi, hastalığa neden olan duruma bağlıdır. Bazı durumlarda, doktorunuz size sinir hasarından kaynaklanacak ağrı ve rahatsızlığı gidermek için ağrı kesici ilaçlar verebilir. Bunlar nonsteroidal antienflamatuvar ilaçlar (NSAID'ler) içerebilir.

Yaşam tarzı değişiklikleri
Yaşam tarzı değişiklikleri yapmak polinöropatinizin tedavisinde yardımcı olabilir. Daha az alkol içmek belirtilerinizi hafifletmeye yardımcı olabilir.

Ortamınızdaki bir toksin veya kimyasal, polinöropatinize neden oluyorsa, doktorunuz sizden etkilenmeyi sınırlamanın bir yolunu bulmanızı isteyebilir.

Travmatik yaralanmalar için
Travmatik bir hasardan sonra polinöropatiniz varsa, doktorunuz fizik tedaviyi önerebilir. Bu, vücudunuzun tam kontrolünü ele geçirmenize yardımcı olabilir. Yaralanmadan kaynaklanabilecek sinir ağrısı ve sansasyonların nasıl yönetileceğini de öğrenebilirsiniz.

Otoimmün şartlar için
Bir otoimmün rahatsızlık polinöropatinize neden oluyorsa, doktorunuz farklı tedaviler veya terapiler önerebilir.


Risk faktörleri

Genel sağlık, polinöropati için risk faktörlerini ortaya çıkarabilir. Sık rastlanan risk faktörleri şunlardır:

şeker hastalığı
böbrek veya karaciğer koşulları
otoimmün bozukluklar
alkolizm
HIV, zona ve Lyme hastalığı da dahil olmak üzere enfeksiyonlar
Vücudunuzun belirli bölümlerini tekrarlayan şekilde (endüstriyel bir iş için olduğu gibi) tekrarlayan hareket hasarı olarak da adlandırılan

Teşhis

Doktorunuz büyük olasılıkla polinöropatinin olup olmadığına ve neden olduğuna karar vermeniz için çeşitli testler yapacaktır.

Tam bir fizik muayene, doktorunuzun vücudunuzun hangi kısımlarının sinir hasarından ve ağrından en çok etkilenen kısmını keşfetmesine yardımcı olacaktır. Bir de, doktorunuza sinir hasarından etkilenmiş zayıf veya atrofik kasları bulmasına yardımcı olabilir.

Doktorunuz ayrıca sinir hasarının derecesini görmek için elektrik sinir ve kas testleri yapabilir.

Kan tahlili, idrar örnekleri ve sinir hasarından etkilenen bölgenin biyopsisi doktorunuza polinöropatinin nedenini ve boyutunu bulmanıza yardımcı olacaktır. Doktorunuz altta yatan bir durumdan şüpheleniyorsa, diğer testler gerekli olabilir.


Özellikle büyük bir yaralanmadan sonra belirgin bir polinöropati semptomunuz varsa, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza danışın. Polinöropatiye neden olabilecek herhangi bir rahatsızlığınız olup olmadığını belirleyebilirler. Belirtilerinizi erken tedavi etmek, en iyi yoldur.
Polinöropati Nedir? Tedavi, Teşhis Ve Daha Fazlası Polinöropati Nedir? Tedavi, Teşhis Ve Daha Fazlası Reviewed by Naturalife on January 18, 2018 Rating: 5

No comments:

Home Ads

Powered by Blogger.