Piruvat Nedir? Faydaları, Kullanımı, Yan Etkileri

Piruvat Nedir? Faydaları, Kullanımı, Yan Etkileri
Piruvat Nedir? Faydaları, Kullanımı, Yan Etkileri


Piruvat Nedir?

Piruvat, vücudun yiyecekleri enerjiye dönüştürme ve vücuttan atıkları ortadan kaldırma süreci olan Krebs döngüsünde önemli bir rol oynayan asitten dengelenmiş bir kimyasal formdur. Piruvat, Krebs döngüsünün yüksek hızda dönmesini sağlar ve bu da aktif bir metabolizmayı (daha fazla kalori yakılır) teşvik eder. Piruvat, kilo vermeyi teşvik eder ve yağ yakma kabiliyeti sergiler. Atletik performansı iyileştirmeye de yardımcı olabilir.

Piruvat Takviyesi

Piruvat Takviyesi aslında vücuttaki adenosin trifosfat (ATP) miktarını arttırarak metabolizma ve enerji düzeylerini artırabilir. ATP, mitokondriyayı vücudun her hücresine enerji sağlayan yakıtla besler; daha fazla ATP'ye erişebilme, mitokondriayı daha hızlı yakmaya iter ve nihai sonuç yalnızca canlılıkta bir artış değil, depolanan vücut yağında bir azalma olur. Buna ek olarak, piruvat takviyesi kas hücrelerine taşınan glikoz ve protein miktarını arttırarak atletik performansı artırabilir ve bu da kas hücrelerinin daha verimli çalışmasına yardımcı olur.

Piruvat Faydaları Nelerdir?

Piruvat, obezite için bir tedavi olarak araştırılma aşamasındadır. Bir çalışmada, piruvat alan obez kadınlar, üç hafta boyunca her gün 30 gram pirüvat aldıktan sonra plasebo grubuna göre yüzde 37 daha fazla yağ ve yüzde 48 daha fazla yağ kaybetti. Bir başka çalışmada, normal bir diyet başlattıktan sonra piruvat takviyesine devam eden katılımcılar, devam etmeyenlerinkinden yüzde 55 daha az ağırlık kazandıklarını bildirdiler. Buna ek olarak, araştırmalar, piruvatın düşük kalorili ya da yoğun egzersiz rejiminde genellikle ortaya çıkan kas kütlesi kaybını önleyebileceğini gösteriyor. Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki araştırmacılar, piruvat takviyesinin, protein kaybını en aza indirirken, yağ kaybını yüzde 48'e kadar artırdığını bildirdi.

Piruvat hem kan basıncını hem de kolesterolü düşürmeye yardımcı olur ve ayrıca vücuda bazı antioksidan koruma sağlar . Buna ek olarak, pirüvat kalp kasının etkinliğini arttırdığından kalp iskemi gibi zayıf dolaşım ile karakterize edilen durumların tedavisinde yararlı olabilir.

Vücut, kendi devamlı piruvat tedarikini üretir ve geri dönüştürür, ancak bu madde, kırmızı elmalar, kırmızı şarap, koyu bira ve bazı peynirler de dahil olmak üzere birçok gıdada bulunur. Piruvat takviyeleri, çoğu sağlıklı gıda mağazasında ve çevrimiçi distribütörlerden kapsül, tablet ve dökme toz formunda da bulunur. Pirüvat bazen yağ brülörleri olarak pazarlanan kombinasyon formüllerinde veya takviyede kreatinle birlikte kullanılır. Atletik performansı artırmak için kullanılır.


Piruvat takviyeleri ile rapor edilen toksik yan etkiler olmamasına karşın, büyük dozlarda almak ağrı, şişkinlik, gaz ve ishale neden olabilir. Ambalaj üzerindeki dozaj talimatlarını takip edin.
Piruvat Nedir? Faydaları, Kullanımı, Yan Etkileri Piruvat Nedir? Faydaları, Kullanımı, Yan Etkileri Reviewed by Naturalife on January 25, 2018 Rating: 5

No comments:

Home Ads

Powered by Blogger.