Rhodiola (Altın Kök) Nedir? Faydaları, Kullanımı, Yan etkileri...

Rhodiola (Altın Kök) Nedir? Faydaları, Kullanımı, Yan etkileri...
Rhodiola (Altın Kök) Nedir? Faydaları, Kullanımı, Yan etkileri...


Rhodiola Nedir?

Rhodiola rosea, Rusya ve Asya'da "altın kök" olarak bilinen, depresyon ve yorgunluğun tedavisinde uzun zamandır kullanılan bir bitkidir. Rus araştırmacılar, önce kimyasal, biyolojik ve fiziksel faktörlerin neden olduğu strese vücudun daha etkili yanıt vermesine yardımcı olma kabiliyetini keşfettiler. 21. yüzyılın anti-yaşlanma takviyesi olarak selamlandı ve araştırmalar depresyon, kanser, kardiyovasküler hastalık ve kronik yorgunluk sendromu tedavisinde yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Basitçe söylersek , rhodiola vücudun strese daha etkin bir şekilde cevap vermesine yardımcı olur. Bu durumda bir adaptojen olarak etiketlenmiştir; vücudun stresli durumlara uyum sağlamak için gerekli olan kimyasal sürece beynin iyi hissettiği kimyasal maddelerin ve betaendorfin düzeylerinin artmasına izin verdiğini söyleyebiliriz.

Rhodiola (Altın Kök) Faydaları Nelerdir? 

Rhodiola'nın iş performansını artırmaya yardımcı olduğu ve insominia, sinirlilik, hipertansiyon, depresyon ve baş ağrısı gibi stresle ilişkili semptomları azalttığı bildirildi. Bir çalışmada, depresyona maruz kalan katılımcıların üçte ikisinin semptomlarını tamamen ortadan kaldırmış ve bu insanlar daha aktif, daha katılımcı ve daha becerikli olmuş ve yüzde 65'inde depresyonun tamamen kaybolduğu görülmüştür.

Rhodiola kilo vermeye yardımcı olabilir. Bunu yağ depolarını yakmaya yardımcı olan anahtar bir enzim olan yağlı lipaz deposunu aktive ederek yapar. Bir Rus çalışması, rhodiola rosea tüketen katılımcıların, üç ayda 20 kilo verdiğini gözlemledi.

Rhodiola rosea ayrıca vücudun hastalıklara karşı savunma yeteneğini zayıflattığı bilinen stres etkisini azaltarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Araştırmalar, rhodiola'nın kansere neden olabilen anormal gen mutasyonlarının önlenmesi için ginseng'den daha etkili olduğunu gösteriyor. Bağışıklık sistemi işlevini artırarak rhodiola, kalp rahatsızlığı ve zihinsel bozulma gibi radikal hasarla bağlantılı vücuda yardımcı olur.

Çalışmalar rhodiola'nın atletlere özel yararlar sağlayabileceğini göstermiştir; yoğun egzersiz sonrasında kalp atış hızının normale döndürülmesine yardımcı olur ve vücudun her yerinde protein sentezi ve kan akışını artırır. Ayrıca kan basıncını düşürebilir ve stres kaynaklı aritmiyi azaltabilir.


Rhodiala kökü takviyeleri sağlıklı gıdalardaki, çevrimiçi distribütörlerden ve bazı eczanelerde ek kapsüllerde ve ekstraktlarda bulunur. Bugüne kadar bu madde ile ilgili toksik yan etki görülmemiştir ve tolere edilebilen herhangi bir üst sınır mevcut değildir.
Rhodiola (Altın Kök) Nedir? Faydaları, Kullanımı, Yan etkileri... Rhodiola (Altın Kök) Nedir? Faydaları, Kullanımı, Yan etkileri... Reviewed by Naturalife on January 25, 2018 Rating: 5

No comments:

Home Ads

Powered by Blogger.