Tendinit (Tendon Enflamasyonu) Nedir? Nedenleri, Tedavisi

Tendinit (Tendon Enflamasyonu) Nedir? Nedenleri, Tedavisi
Tendinit (Tendon Enflamasyonu) Nedir? Nedenleri, Tedavisi


Tendinit nedir? Tendon Enflamasyonunun Nedenleri Nelerdir?

Tendonlar kaslarınızı kemiklerinize katan kalın bağlardır. Tendon tahriş olduğunda veya iltihaplanırsa, durum tendinit olarak adlandırılır. Tendinit akut ağrıya ve hassasiyete neden olarak, etkilenen bölgeyi hareket ettirmeyi zorlaştırır.

Herhangi bir tendon tendinit geliştirebilir, ancak omuz, diz, dirsek, topuk veya bilekte gelişme olasılığınız daha yüksektir.

Tendinit Nedenleri

Tendinitin en yaygın nedeni tekrarlayan eylemdir. Tendonlar, belirli bir hareketin tekrar tekrar yapılmasına yardımcı olur. Spor yaparken veya çalışırken sıklıkla aynı hareketi yaparsanız tendinit gelişebilir. Hareketi yanlış yaparsanız risk artar.

Tendinit ayrıca aşağıdakilerden kaynaklanabilir:

hasar
yaşlanma
diyabet veya romatizmal artrit gibi belirli hastalıklar

Tenis, golf, bowling veya basketbol gibi belirli spor dallarına katılan sporcular tendinit açısından daha yüksek bir risk altındadır. İşiniz fiziksel güç, havaya yük kaldırma veya tekrarlayan hareketler veya görevler gerektiriyorsa, daha yüksek risk altında olabilirsiniz.

Tendinit belirtileri

Tendinitten gelen ağrı genellikle etkilenen bölge veya eklem çevresinde yoğunlaşmış mat bir ağrıdır. Yaralı bölgeyi hareket ettirirseniz artar. Alan ihale edilecek ve biri dokunursa artan bir acı hissedeceksiniz. Alanı hareket ettirmeyi zorlaştıran bir sızdırmazlık yaşayabilirsiniz. Ayrıca biraz şişebilirsin.

Tendinit semptomlarını geliştirirseniz, bölgeyi dinlendirin ve buz uygulamaya başlayın. Birkaç gün dinlendikten sonra durumunuz düzelmezse, doktorunuzu görmek için randevu alın.

Tendinit teşhisi

Randevunuzda, doktorunuz tıbbi geçmişi hakkında soru soracak ve ağrının yoğunlaştığı bölgenin fiziksel bir muayenesini yapacaktır. Ayrıca hassasiyet ve hareket aralığını incelerler.

Aşağıdakileri doktorunuza söylemeye hazır olun:

Ağrıdaki bölgeye yakın ya da geçmişte yaralanmalar
Geçmiş ve günümüzdeki spor ve fiziksel aktiviteler
önceden teşhis konmuş tıbbi durumlar
tüm reçeteyle satılan ilaçlar, tezgah üstü ilaçlar ve aldığınız bitki takviyeleri
Doktorunuz fizik muayene ile tanı koyamazsa ek testler isteyebilir. Bunlar MRI taramaları veya ultrasonları içerebilir.

Tendinit tedavisi

Tendinit için tedavi seçenekleri tendondaki ağrı ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı olur. Bazı temel ev ilaçları şunları içerir:

Doktorunuzun önerdiği şekilde tendonu dinlendirmek
ısı veya buz uygulamak
şişlik gider kalana kadar alanı sıkıştırma bandajında ​​sarmak

Durumunuz daha ağır ise, doktorunuz tavsiye edebilir:

atel, parantez veya bir baston gibi destekler
inflamatuar dokuyu çıkarmak için cerrahi müdahele
fizik Tedavi
kortikosteroid enjeksiyonları
Tek bir kortikosteroid enjeksiyonu ağrı ve iltihabı azaltabilir, ancak tekrarlanan enjeksiyon tendonun zayıflamasına ve yaralanma şansınızı arttırmasına neden olabilir.

Erken tedavi gördüğümüzde, tendinit genellikle çabucak giderilir. Bazı insanlar için tekrarlanabilir ve kronik veya uzun vadeli bir sorun haline gelebilir. Tekrarlayan hareketler veya fazla kullanmanız tendinitinize yol açtıysa, iyileştikten sonra tekrar gelişme riskinizi azaltmak için bu davranışları değiştirmeniz gerekir.

İltihap tedavi olmadan devam ederse, tendon kopması gibi ek yaralanmalara neden olabilir. Cerrahi genellikle bir tendon kopması ve diğer tedavilere iyi cevap vermeyen vakalar için gereklidir.

Sağlıkla Kalın

Tendinit (Tendon Enflamasyonu) Nedir? Nedenleri, Tedavisi Tendinit (Tendon Enflamasyonu) Nedir? Nedenleri, Tedavisi Reviewed by Naturalife on January 18, 2018 Rating: 5

No comments:

Home Ads

Powered by Blogger.