5-HTP (5-Hidroksi-Triptofan) Nedir? Faydaları Nelerdir?

5-HTP (5-Hidroksi-Triptofan) Nedir? Faydaları Nelerdir?
5-HTP (5-Hidroksi-Triptofan) Nedir? Faydaları Nelerdir?


5-HTP (5-Hidroksi-Triptofan) Nedir?

5-HTP (5-Hidroksi-Triptofan), bir Batı Afrika bitkisi olan Griffonia simplicifolia'nın tohum kabuklarından türetilir ve beyindeki serotonin üretiminde gerekli olan bir amino asit olan triptofanın yakın akrabasıdır . Serotonin, sakin ve iyi halin duygularını sağlamaya yardımcı olan önemli bir beyin kimyasal ürünüdür. Kapsamlı araştırma, serotonin dengesizliğini depresyon ve anksiyete bozukluklarıyla ilişkilendirmiş ve kanıtlanmış triptofan desteğinin bu bozukluklarla ilişkili semptomlar için etkili bir çare olarak kanıtlanmıştır.

Triptofanın depresyon tedavisinde kanıtlanmış yeteneğine rağmen, Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), kontamine olmuş bir partinin eozinofili-miyalji sendromu (EMS) olarak bilinen ciddi bir duruma neden olmasının ardından triptofan takviyelerinin perakende satışını 1989'da yasakladı. O zamandan beri, sayısız klinik araştırmalar, 5-HTP'nin sadece triptofan ile aynı faydaları sağlamakla kalmadığını, aslında triptofandan daha serotonin için etkili olduğunu ortaya koymuştur .

5-HTP (5-Hidroksi-Triptofan) Faydaları Nelerdir?

Bir klinik araştırma, 5-HTP'nin yorgunluk, bulanık görme, azalmış cinsel yolculuk, su tutulumu, bulimia, hiperaktivite, kabızlık, çarpıntılar ve uykusuzluğa karşı reçeteli antidepresan ilaç fluvoksamin kadar etkili olduğunu bulmuştur.

Çalışmalar 5-HTP'nin fibromiyalji tedavisi, obezite ve migren baş ağrısı tedavisinde de faydalı olabileceğini göstermiştir . Aynı zamanda , uykuyu teşvik eden vücutta üretilen doğal bir hormon olan melatoninin üretimini teşvik etmeye yardımcı olabilir . Uykusuzluk olan veya düzensiz vardiyalı çalışanlar normal bir uyku-uyanma döngüsünü yeniden kurmalarına yardımcı olması için 5-HTP takviyeleri denemek isteyebilir .

5-HTP takviyeleri, yerel sağlık gıda mağazalarında ve çoğu eczanede toz, kapsül ve özüt formlarında bulunur. Normal doz günlük 300 ila 400 miligramdır. Vücut, yeterli miktarda B6 vitamini (piridoksin), vitamin C , folat ve magnezyum gerektirir triptofanı sentezlemek için, bu besleyicilerden de yeterince yararlanmaya dikkat edin. 5-HTP takviyesi ile ilişkili olarak bildirilen yan etkiler nadirdir ve hafif mide rahatsızlığı ile sınırlıdır.


5-HTP, her türlü depresyon için uygun olmayabilir ve manik depresif bozuklukların tedavisinde etkili olduğu bulunmamıştır. Şiddetli depresyon belirtileri gören herkes, 5-HTP veya herhangi bir başka ilaç ile tedaviye başlamadan önce bir sağlık uzmanına danışmalıdır.
5-HTP (5-Hidroksi-Triptofan) Nedir? Faydaları Nelerdir? 5-HTP (5-Hidroksi-Triptofan) Nedir? Faydaları Nelerdir? Reviewed by Naturalife on January 24, 2018 Rating: 5

No comments:

Home Ads

Powered by Blogger.