Anksiyete: Sebepler, Belirtiler

Anksiyete: Sebepler, Belirtiler
Anksiyete: Sebepler, Belirtiler

Anksiyete nedir?
Anksiyete neden olan şey nedir?
Anksiyete Belirtileri

Anksiyete, sinirlilik, korku, endişe ve endişeye neden olan çeşitli bozuklukların genel bir terimidir.

Bu bozukluklar, nasıl hissettiğimizi ve davranışımızı etkiler ve fiziksel belirtilere neden olabilir. Hafif kaygı, belirsiz ve rahatsız edicidir; ciddi endişeler ise günlük yaşamı ciddi şekilde etkileyebilir.

Anksiyete bozuklukları ABD'de 40 milyon insanı etkiliyor (ABD). Ülkedeki en yaygın zihinsel hastalık grubudur. Bununla birlikte, rahatsızlığı olan kişilerin yalnızca yüzde 36,9'u tedavi altına alınıyor.

Anksiyete nedir?

Stresli insanların tırnaklarını ısırmaları
Anksiyete, stresli durumlara karşı doğal bir insan tepkisidir, ancak sıklıkla bir tetikleyici olmadan gerçekleştiğinde bir sorun haline gelir.
Amerikan Psikoloji Birliği (APA) anksiyeteyi "gerginlik hisleri, endişe duyan düşünceler ve artan kan basıncı gibi fiziksel değişikliklerle karakterize edilen bir duygu" olarak tanımlıyor.

Normal anksiyete duyguları ile tıbbi dikkat gerektiren anksiyete bozukluğu arasındaki farkı bilmek önemlidir.


Anksiyete

Potansiyel olarak zararlı veya endişe verici tetikleyicilerle karşı karşıya kaldığında, endişe duyguları yalnızca normal değil, aynı zamanda hayatta kalmak için de gereklidir.

İnsanlığın ilk günlerinden beri yırtıcı hayvanlar ve gelen tehlike yaklaşımı, vücutta alarmlar oluşturdu ve bir kişinin kaçma eyleminde bulunmasına izin verdi. Bu alarmlar, yükseltilmiş bir kalp atışı, terleme ve çevreye duyarlılığın artmasıyla fark edilir hale gelir.

Tehlikeye yanıt olarak bir sürü adrenalin bu reaksiyonlara neden olur. Bu adrenalin desteği "dövüş veya kaç" yanıtı olarak bilinir. İnsanları, güvenlikle ilgili herhangi bir tehdide fiziksel olarak karşı koymaya veya kaçmaya hazırlar.

Çoğu modern birey için, daha büyük hayvanlardan kaçma ve yakın tehlike daha az acil bir endişedir. Endişeler artık, iş, para, aile yaşamı, sağlık gibi önemli konularda "dövüş ya da kaç" tepkisini gerektirmeden oluşuyor.

Önemli bir olaydan önce veya zor durumlarda oluşan bu sinir hissi, orijinal 'dövüş ya da kaç' tepkisinin doğal bir yansımasıdır. Örneğin,  sokaktan geçerken bir arabanın çarpmasıyla ilgili endişe; kişinin içgüdüsel olarak tehlikeyi önlemek için yolun her iki yönüne de bakacağı anlamına gelir.

Anksiyete bozukluğu
Kaygı verici bir duygunun süresi veya şiddeti bazen orijinal tetikleyici veya stresör ile orantısız olabilir. Artan kan basıncı ve mide bulantısı gibi fiziksel belirtiler de belirginleşebilir. Bu tepkiler anksiyetenin ötesinde Anksiyete bozukluğuna işaret edebilir.

Anksiyete Türleri

Kaygı bozuklukları altı ana başlıkta sınıflandırılabilir;

Yaygın anksiyete bozukluğu (YAB)

Bu, aşırı, uzun süreli kaygı ve belirsiz yaşam olayları, nesneler ve durumlarla ilgili endişeler içeren kronik bir hastalıktır. En yaygın anksiyete bozukluğudur. YAB'li insanlar, kaygılarının sebebini tespit edemezler.

Panik bozukluğu

 Kısa süreli veya ani şiddetli terör saldırısı veya benzeri durumlar panik bozukluğa neden olabilr. Bu olgu kafa karışıklığı, baş dönmesi, mide bulantısı ve nefes alma güçlüklerine neden olabilir. Panik ataklar meydana gelme eğilimi gösterir ve hızla yükselir ve 10 dakika sonra top yapar. Ancak etkisi saatler sürebilirler.

Panik bozuklukları genellikle korkutucu deneyimler ya da uzamış stres sonrasında ortaya çıkar ancak tetiği olmadan da ortaya çıkabilir. Panik atak geçiren bir kişi bunu hayatı tehdit eden bir hastalık olarak yanlış yorumlayabilir. Panik ataklar, gelecekteki saldırıları önlemek için davranışlarda köklü değişikliklere neden olabilir.

Fobiler hakkında bilmeniz gereken her şey

Fobi

 Bu bir irrasyonel korku ve bir nesne veya durumdan kaçınma. Fobiler diğer anksiyete bozukluklarından farklıdır, çünkü bunlar belirli bir nedene ilişkindir. Korku irrasyonel veya gereksiz olarak kabul edilebilir, ancak kişi kaygıları hala kontrol edemez. Fobi durumlar, hayvanlar ya da gündelik nesneler gibi çeşitlilik gösterebilir.

Sosyal anksiyete bozukluğu(Sosyal Fobi)

Bu, sosyal durumlarda başkaları tarafından olumsuz olarak yargılanma korkusu ya da kamusal utanç korkusudur. Buna, sahne korkusu, samimiyet korkusu ve aşağılanma korkusu gibi bir dizi his de dahildir. Bu bozukluk, insanlara kamusal durumlardan kaçınmaya ve günlük yaşamın son derece zorlaştığı noktalarda anksiyeteye neden olabilir.

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) 

Bu tekrarlayan, üzücü ve müdahaleci düşünceler veya eylemler ile karakterize bir kaygı bozukluğudur.

Önemli Not:

Portalımız içinde anksiyetenin sindirim sorunları ile bağlantısını inceleyen yaklaşımları da bulabilirsiniz. Gluten intoleransı ve bağırsak florası bozukluğu gibi durumların psikolojik hastalıkların asıl sebebi olduğuna dair araştırmaları inceleceğiz. Bu yolculukta bize eşlik etmenizi temmenni ederiz.


Bu yazı Ntural Portal İçin https://www.medicalnewstoday.com sitesinden çevirilmiştir.
Anksiyete: Sebepler, Belirtiler Anksiyete: Sebepler, Belirtiler Reviewed by Naturalife on January 07, 2018 Rating: 5

No comments:

Home Ads

Powered by Blogger.