Panik Atak Semptomları, Sebepleri, Tedavi, İstatistik

Panik Atak Semptomları, Sebepleri, Tedavi, İstatistik
Panik Atak Semptomları, Sebepleri, Tedavi, İstatistik

Panik atak nedir?

Panik atak, açıklanamaz derecede korkunç bir şey olup olmayacağına dair ani bir kaygı ve korku hissidir.

Panik ataklar ve bunların belirtileri birkaç dakika ila bir kaç saat sürebilir. Panik atak süresi genellikle bir kişinin ne kadar korktuğu ve panik atak da dahil olmak üzere korktukları şeylere nasıl tepki gösterdikleri ile belirlenir. Tepki ne kadar büyük olursa, panik atak ve semptomlar o kadar uzun ve daha güçlü olur.

Panik ataklar güçlü, korkutucu olabilir ve sizin kontrolünüz dışındadır. Panik atak geçirenler, çok hoşnut olmayan deneyimler yaşayacaklarını öğrenirler.

Buna rağmen, panik ataklar (Panik Bozukluğu) başarıyla tedavi edilebilir. Hiç kimse gereksiz acı çekmeye ihtiyaç duymaz. Birazdan bununla ilgili daha fazla şey öğreneceksiniz.

Panik Bozukluğu terimi, ataklar sıklıkla ortaya çıktığında ve kişinin yaşamında sorunlar yarattığı zaman kullanılır.

Panik atak belirtileri ve semptomları

Panik atak bozukluğu aşağıdakileri içeren, geniş bir yelpazede bulgu ve belirtileri içerebilir:

Ezici korku duygusu
Çılgına dönüyormuş gibi hissetmek ya da kontrolü kaybetmek
Deli olduğunuzu düşünme, öleceğinizden korkma
Büyük tehlike içinde olduğunuzu hissetme
Ölüyormuş gibi hissetme
Güçsüz bir korku duygusu
Gerçeküstü bir şey gibi hissetmek
Gerçekle temas kaybediyormuş gibi hissetmek
Acil olarak kaçmanız gerektiği gibi hissetmek
Baş dönmesi
Kalp çarpıntısı
Titreme
Terlemek
Nefes darlığı
Göğüs basıncı veya ağrı
Soluk almada güçlük
Dizlerin tutmaması
Uyuşukluk ve karıncalanma hissi

Yukarıdaki panik atak bozukluğu semptom ve bulgulara aşağıdakiler eşlik edebilir:

Boğulma sansasyonu, boğazı sıkma, boğazın kapanıyor gibi geliyor, boğazına sıkışmış bir şey varmış gibi geliyor
Duyarsızlık (gerçeklikten kopuk duygu, kendinden ayrı olma, normal duygulardan ayrı olma)
Derealizasyon (gerçekdışı hissetmek, rüya gibi bir halde)
Baş dönmesi, başın çarpması, kararsızlık
Duygusal rahatsizlik
Duygusal üzgünlük
Kendinizi sakinleştirmede yetersizlik
Karında düğüm, ağrı
Mide bulantısı
Panik hissi
Birdenbire tuvalete gitme isteği (idrara çıkma, dışkılama)
Kusma
Ağlıyormuş gibi hissetmek

Gördüğünüz gibi, birçok fiziksel, psikolojik ve duygusal panik atak belirtileri vardır.

Panik atak bozukluğu belirtileri tehlikeli midir?

Hayır. Panik atak belirtilerinin belirtileri garip, rahatsız edici, güçlü ve görünüşte kontrolden çıkmış gibi görünse de ciddi veya zararlı değildirler.

Panik ataklar ve anksiyete atakları belirtileri çok farklı değildir.

Erkeklerde panik atak bozukluğu belirtileri

Erkekler ve kadınlar farklı panik atak bozukluğu belirtileri yaşıyor gibi görünse de, değildir. Herkes kimyasal olarak benzersiz olduğu için panik atak belirtileri kişiden kişiye değişebilir.

Kadınlarda panik atak bozukluğu belirtileri

Yukarıda belirtildiği gibi, panik atak bozukluğu belirtileri kadınlar ve erkekler için aynıdır. 
Bununla birlikte, kadınlar, eğer hamile veya postpartum Hormon Replasman Tedavisi alıyorlarsa, perimenopoz veya menopozdayken, aylık menstruasyon döngüsüne yaklaşırken veya sırasında daha sıklıkla, daha güçlü ve daha fazla panik atak ve semptomları yaşayabilir.

Gençlerde panik atak bozukluğu belirtileri

Tüm yaş grupları, çocuklar, gençler ve yaşlılar da dahil olmak üzere panik atak geçirir. Aslında, herkesin panik atak hastalığından rahatsızlığı olanların dışında, yaşamlarında en az iki panik atak geçirdiği düşünülmektedir.

Panik atak bozukluğu belirtileri vs kalp krizi

Panik atak belirtileri ve kalp krizi semptomları benzer görünebilir, ama aslında farklıdır. Bununla birlikte, çoğu tıbbi uzman, semptomları arasındaki farkı çabucak söyleyebilir; çünkü kalp krizi, panik ataktan farklı belirtilere sahiptir. Panik atak ve ya kalp krizi olduğundan emin değilseniz, acil tıbbi yardım isteyin. Doktor, belirtilerinizin panik atak belirtileri olduğuna inanıyorsa, tanı konduğuna emin olabilirsiniz. Bu nedenle, kalp krizi konusunda endişelenmeye gerek yoktur.

Geceleri panik atak, belirtileri yaşayabilir misin?

Evet, panik atak ve semptomları herzaman, gece uyurken bile yaşayabilirsiniz. Panik atak ile uyanmak panik atak hastaları için yaygın bir olaydır.

Panik Atak nedenleri nelerdir?

Endişeli bir şekilde davranmak, kaygının fizyolojik, psikolojik ve duygusal halini üretir. Vücut stres hormonlarını salgılar. Stres hormonları vücutta spesifik değişikliklere neden olur. Stres yanıtı, sıklıkla dövüş ya da kaç tepkisi olarak adlandırılır. Çünkü bedeni tehlikeyle mücadele etmek ya da kaçmak için hazır hale getirir.

Panik Bozukluğu tanısı almış olabilirsiniz. Ancak bu, yüksek derecede korkuya neden olan aşırı endişeli davranışlarınız olduğu anlamına gelir. Bu, bir şekilde zihinsel bakımdan yetersiz olduğunuz veya ciddi bir akıl hastalığınızın olduğu anlamına gelmez.




''Portalımız içinde panik atağın sindirim sorunları ile bağlantısını inceleyen yaklaşımları da bulabilirsiniz. Gluten intoleransı ve bağırsak florası bozukluğu gibi durumların psikolojik hastalıkların asıl sebebi olduğuna dair araştırmaları inceleceğiz. Bu yolculukta bize eşlik etmenizi temmenni ederiz.''


Panik atak ve semptomları nasıl durdurulur?

Panik ataklar aşırı duygusal düşünce veya aşırı derecede stresli bir vücuda neden olduğu için aşırı endişeli düşüncelerimizi ortadan kaldırıp vücudumuzun stresini azaltarak bunları durdurabiliriz.

Örneğin, endişeli düşünceyle kendinizi korkutuyor olduğunuzu fark ettiğinizde, stres tepkilerinizi ve bunların fizyolojik, psikolojik ve duygusal etkilerini durduracak sakinleştirici düşüncelerle düşüncenizi değiştirebilirsiniz. Kendinizi sakinleştirdiğinizde, vücudunuz stres hormonlarının akışını durdurarak sizi takip edecektir. Stres hormonları tüketilir ya da atılırsa, panik duyuları, semptomları ve duyguları zamanla azalacaktır.

Büyük bir panik atağının sona ermesi 30 dakika veya daha fazla sürebilir, bu nedenle kendinizi sakinleştirdiğinizde sabırlı olun ve panik atak belirtilerinin tümüyle çıkmasını bekleyin.

Panik ataklarını durdurmanın başka yolları da vardır:

Stresinizi azaltın ve vücudunuza cevap verecek zamanı verin.

Nefes al. Rahatlamak (yavaş yavaş diyaframdan nefes alın) stres tepkilerini durdurur.

Yürüyüşe çıkın. Yürüyüşü stres tepkisini azaltabilir.

Size yakın bir şeye odaklanın. Odak odağınızı yakınınızdaki bir şey haline getirmek endişeli düşünmeyi durduracaktır. Endişeli düşünce kesilirken, eşlik eden stres tepkileri de kesilecek.

Panik atakların zararlı olmadığını unutmayın. Endişe ve korku sadece güçlü reaksiyonlardır.

Unutmayın, panik ataklar her zaman sona erer. Kendinizi ne kadar sakinleştirirsanız, o kadar çabuk biter.

Evet, panik ataklar korkunç, yoğun ve tehditkâr hissettirebilir. Ancak zararlı değildir ve vücut sakinleştiğinde genellikle geçer. 

Panik Atak Bozukluğu tedavisi

Panik ataklarına aşırı derecede endişeli davranış ya da kronik stres neden olduğundan, aşırı endişe verici davranışımız ve stresin ele alınması panik ataklarını durdurabilir ve nihayetinde panik bozukluğunu önleyebilir. Kendi kendine yardım bilgisinin ve terapinin kombinasyonu aşırı derecede endişeli davranmanın en etkili yoludur. 

Panik bozukluğu oldukça tedavi edilebilir. Kendi başına yapabileceğiniz şeylerin dışında, deneyimli bir panik atak terapisti ile çalışmak mükemmel sonuçlar verir.

Hiç kimse gereksiz acı çekmeye ihtiyaç duymaz. Panik bozukluğu ile mücadele ediyorsanız, uygun yardım isteyin ve başarıya doğru çalışın.

Panik bozukluğunun belirtilerini azaltmaya yardımcı olan ilaçlar vardır. Doktorunuz ihtiyaç halinde ilaç tedavisine başlayacaktır.

Herkes, doğru bilgi, yardım ve desteği aldığında panik ataklarını durdurabilir ve önleyebilir.

Panik Atak istatistikleri

Panik ataklar yaygındır. Araştırmalar, çoğu insanın hayatlarında en az iki panik atak geçirdiğini bulmuştur.

Birçok kişi, kronik stres birikimi nedeniyle panik atak yaşarlar. Endişeli kişiler sık sık panik ataktan korkuyorlar; bu da vücudu daha da yoruyor. Korku ve stres arttıkça panik atak olasılığı artar.

Birleşik Devletlerdeki yetişkinlerin yüzde 2,7'si Panik Atak yaşar.

Kanada'daki yetişkinlerin yüzde 1-2'si Panik Atak yaşar

Panik ataklar genellikle 14-25 yaşları arasında başlar, ancak çocukluktan ve yetişkinliğe kadar herhangi bir zamanda başlayabilir. Çoğu çocuk, 5 ya da daha küçük yaşta bile panik atak yaşadığını hatırlar. Sadece zamanı tam olarak kestiremezler.

Panik atak bozukluğu belirtilerini doktorunuzla tartışın

Panik ataklara tiroid sorunları, hiperglisemi, bazı ilaç türlerinden kaynaklanan yan etkiler, uyuşturucu kullanımı, rekreasyonel ilaç kullanımı, Gluten intoleransı, bağırsak florası bozukluğu uyarıcılar vb. gibi diğer tıbbi durumlar neden olabileceğinden, herhangi bir tıbbi nedeni dışarıda bırakmak için doktorunuzla görüşün.

Çoğu doktor, panik atak belirtileri ile tıbbi koşullardan kaynaklanan durum arasındaki farkı kolayca anlayabileceğinden, doktorunuz semptomlarını yalnızca panik atak olarak teşhis ederse, tıbbi bir sebep olmadığından emin olabilirsiniz.

Tıbbi bir durumla başlatılan panik ataklar, tıbbi durumu tedavi ederek önlenebilir. Panik ataklarınız tıbbi bir durumla başlıyorsa, daha fazla bilgi edinmek için doktorunuzla çözümleri tartışın.

Bu yazı Ntural Portal için http://www.anxietycentre.com sayfasından çevirilmiştir.

Panik Atak Semptomları, Sebepleri, Tedavi, İstatistik Panik Atak Semptomları, Sebepleri, Tedavi, İstatistik Reviewed by Naturalife on January 07, 2018 Rating: 5

No comments:

Home Ads

Powered by Blogger.