Diyabet ve Gluten: Bilmeniz Gerekenler

Diyabet ve Gluten: Bilmeniz Gerekenler
Diyabet ve Gluten: Bilmeniz Gerekenler


Diyabet ve Gluten: Bilmeniz Gerekenler

Muhtemelen market raflarında glüten-free etiketlerle çok sayıda yiyecek paketi fark ettiniz. Diyabetiniz varsa, glutenin kaçınılması gereken bir şey olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz.

Gluten, bazı tahıllarda bulunan bir protein çeşididir. Bunlar arasında buğday, arpa ve çavdar bulunur. Gluten, çölyak hastalığında ince bağırsağın iltihabına neden olabilir. Bu, aşağıdakileri içeren semptomlara neden olabilir:

karın ağrısı
ishal
gaz
anemi
eklem ve kas ağrısı
cilt hastalıkları
yorgunluk
Çölyak hastalığınız varsa, hayatınızın geri kalanında glütensiz bir diyet izlemeniz gerekiyor.

NON-ÇÖLYAK GLUTEN HASSASİYETİ

Çölyak dışı gluten duyarlılığı (NCGS)

Çölyak hastalığının bazı belirtileri, çölyak dışı gluten duyarlılığı (NCGS) olarak bilinen bir duruma sahip kişiler tarafından görülür. Bu insanlar çölyak hastalığı ile aynı ince bağırsak yaralanması ve tahrişi yaşamazlar, ancak gluten intoleransı fiziksel ve zihinsel sorunlara neden olabilir. Gluteni içeren gıdaların diğer bileşenlerine (örneğin fermente edilebilir karbonhidrat grubu olan FODMAP'ler) karşı hoşgörüsüzlük fiziksel veya zihinsel sorunlara neden olabilir. NCGS bazen bulanık düşünme ve depresyona neden olabilir.


Gluten ve diyabet ilişkisi

100 kişide yaklaşık 1 oranında çölyak hastalığı var, ancak Amerikan Diyabet Birliği'ne göre tip 1 diyabetlilerin yaklaşık yüzde 10'unun çölyak hastalığı var. Araştırmalar, çölyak hastalığı ile tip 1 diyabet arasında bir genetik bağlantı olabileceğini düşündürmektedir. Kanında, çölyak hastalığı geçirme olasılığınızı artıran bazı biyolojik belirteçler, tip 1 diyabet geliştirme riskinizi artırabilir. Her iki koşul da bağışıklık sisteminin bağırsak veya pankreas gibi vücudun dokularına veya organlarına saldırmasına neden olan iltihaplı bir bileşene sahiptir.


Gluten ve karbonhidratlar

Gluten birçok yüksek karbonhidratlı gıdada bulunur, çünkü genellikle tahıl esaslıdır. Yüksek karbonhidratlı gıdalar kan şekerinizi artırabilir, bu nedenle onları tüketirken dikkatli olun.


Diyabetle dost diyetinizi tamamlamak için nişastalı yiyecekler arıyorsanız, gluten içermeyen birçok seçenek vardır:

patates
kahverengi ve yabani pirinç
Mısır
karabuğday
soya
Kinoa
süpürge darısı
bakliyat


Glutensiz beslenmeli miyim?

Çölyak hastalığı veya NCGS yoksa, glutensiz bir diyet izlemenize gerek yoktur. Şeker hastalığı olan insanlar için tasarlanmış diğer diyetlere kıyasla, herhangi bir sağlık avantajı bulunmuyor.

Ayrıca bir uzman diyetisyene glutensiz bir diyete geçme konusunda danışın.
Diyabet ve Gluten: Bilmeniz Gerekenler Diyabet ve Gluten: Bilmeniz Gerekenler Reviewed by Naturalife on January 11, 2018 Rating: 5

No comments:

Home Ads

Powered by Blogger.