Tip 2 Diyabeti Anlama... Belirtiler ve Tedavi Seçenekleri

Tip 2 Diyabeti Anlama... Belirtiler ve Tedavi Seçenekleri
Tip 2 Diyabeti Anlama... Belirtiler ve Tedavi Seçenekleri


Diyabet, kan dolaşımınızda şeker veya glikoz seviyelerinin arttığı kronik bir tıbbi durumdur. İnsülin hormonu şekeri, şekerin enerji için kullandığı hücrelerinize kandan alınmasına yardımcı olur.

Tip 2 diyabette, vücudunuzdaki hücreler insüline gerektiği gibi cevap veremezler. Hastalığın ilerleyen aşamalarında vücudunuz da yeterli miktarda insülin üretemez.

Kontrolsüz tip 2 diyabet kronik olarak yüksek kan şekeri düzeylerine yol açarak çeşitli semptomlara ve potansiyel olarak ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Belirtiler

Tip 2 diyabet belirtileri

Tip 2 diyabette vücudunuz hücrelere glikoz getirmek için etkili bir şekilde insülin kullanamaz. Bu, vücudun dokularınız, kaslarınız ve organlarınızdaki alternatif enerji kaynaklarına yönelmesine neden olur.

Bu, çeşitli semptomlara neden olabilecek bir zincir reaksiyonudur. Tip 2 diyabet yavaş gelişebilir. Belirtiler ilk bakışta hafif ve kolay çıkarılabilir.

Erken belirtiler şunları içerebilir:

sürekli açlık
enerji eksikliği
yorgunluk
kilo kaybı
aşırı susuzluk
sık idrara çıkma
kuru ağız
kaşınan cilt
Bulanık görüş
Hastalık ilerledikçe semptomlar daha ciddi ve potansiyel olarak tehlikeli hale gelir.

Kan şekeri seviyeniz uzun süre yüksekse, belirtiler şunları içerebilir:

enfeksiyonlar
yavaş iyileşen kesikler veya yaralar
cildinizdeki koyu lekeler
ayak ağrısı
eklemlerde hissizlik veya nöropati
Bu semptomlardan iki veya daha fazlasına sahipseniz, doktorunuzu görmelisiniz. Tedavi edilmediğinde, diyabet hayati tehlike oluşturabilir.

Diyabetin kalbiniz üzerinde güçlü etkisi vardır. Şeker hastalığı olan kadınların birinciden sonra başka bir kalp krizi geçirme olasılıkları iki kat daha fazladır. Diyabetsiz kadınlara kıyasla kalp yetmezliği riski dört kat arttı. Diyabet gebelik sırasında da komplikasyonlara neden olabilir.


DİYET TAVSİYELERİ

Tip 2 diyabet için diyet

Diyet, kalbinizi sağlıklı tutmak ve kan şekeri düzeylerini güvenli ve sağlıklı bir alanda tutmak için önemli bir araçtır. Tip 2 diyabetli insanlar için önerilen diyet, herkesin uyması gereken hemen hemen aynı diyettir. Birkaç önemli eylem şunlardır:

Yemek ve atıştırmalıkları zamanında yiyin.
Besin değeri yüksek ve kalorileri az olan çeşitli gıdaları seçin.
''Aşırı'' yemek yememeye dikkat edin.
Gıda etiketlerini yakından okuyun.

Seçilecek gıdalar

Sağlıklı karbonhidratlar size lif sağlayabilir. Seçenekler şunları içerir:

sebzeler
meyve
baklagiller, fasulye gibi vb.
tam tahıllar

Sağlıklı omega-3 yağ asitleri içeren gıdalar:

Tuna
sardalya
Somon
orkinos
trança balığı
Morina
Hamsi
Sağlıklı tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar çeşitli gıdalardan alınabilir:

zeytin yağı
kanola yağı
fıstık yağı
Badem
pekan
ceviz
Avokado

Kaçınılması gereken yiyecekler
Kısıtlamanız gereken veya tamamen önlemeniz gereken bazı gıdalar var. Bunlar arasında şunlar bulunur:

doymuş yağda ağır yiyecekler
ağır yağlı gıdalar
Işlenmiş etler
kabuklu deniz hayvanı
margarin
işlenmiş atıştırmalıklar
şekerli içecekler
kızarmış gıdaların bir çoğu

Kişisel beslenme ve kalori hedefleriniz hakkında doktorunuzla konuşun. Birlikte yaşam tarzı ihtiyaçlarınıza uygun bir diyet planı hazırlayabilirsiniz.


İş yerinde atıştırmalıkla ilgili ipucu

Tip 2 şeker hastası olanlar, ofisinde tatlılardan kaçınırken masada çiğ badem, ceviz içi vb. paketleri bulundurabilir.

Tip 2 diyabet tedavisi

Tip 2 diyabetleri etkin bir şekilde idare edebilirsiniz. Doktorunuz size kan glikoz seviyenizi ne sıklıkla kontrol etmeniz gerektiğini söyleyecektir. Hedef, belirli aralıkta kalmaktır.

Tip 2 diyabeti yönetmek için şu ipuçlarını izleyin:

Lif ve sağlıklı karbonhidratlardan zengin gıdaları diyetinize ekleyin.
Düzenli aralıklarla yemek yiyin.
Kilonuzu kontrol edin ve kalbinizi sağlıklı tutun. Bu rafine edilmiş karbonhidratları ve tatlıları minimuma indirmek demektir.
Kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olmak için günlük yaklaşık yarım saatlik aerobik aktivite alın. Egzersiz de kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olur.
Doktorunuz, kan şekerinin erken ya da çok düşük belirtilerini nasıl tanıyacağınızı ve her durumda ne yapılacağını açıklayacaktır. Doktorunuz hangi gıdaların sağlıklı olduğunu ve hangi gıdaların olmadığını öğrenmenize de yardımcı olacaktır.

Tip 2 diyabetli herkesin insülini kullanması gerekmiyor. Belirtildiği şekilde insülin kullanmanız çok önemlidir. Yardımı olabilecek diğer reçeteli ilaçlar da vardır.

Tip 2 diyabetin nedenleri

İnsülin doğal olarak oluşan bir hormondur. Pankreasınız bunu üretir ve yemek yediğiniz zaman serbest bırakır. İnsülin şekeri şekerinizi kan dolaşımınızdan vücudunuzdaki hücrelere, yani enerji için kullanmasına yardımcı olur.

Tip 2 diyabetiniz varsa, vücudunuz insüline dirençli hale gelir. Vücudunuz artık hormonu etkili bir şekilde kullanmıyor. Bu, pankreasınızı daha fazla insülin yapmak için daha fazla çalışmaya zorlar. Zamanla bu pankreasınızdaki hücrelere zarar verebilir. Sonunda, pankreasınız insülin üretemeyebilir.

Yeterli miktarda insülin üretmiyorsanız veya vücudunuz bunu verimli bir şekilde kullanmazsa, kan şekerinizde glikoz oluşur. Bu, vücudunuzdaki hücreleri enerji için aç bırakır.

Pankreastaki hücre işlev bozukluğu ile veya hücre sinyallemesi ve regülasyonu ile ilgisi olabilir. Bazı insanlarda karaciğer çok fazla glikoz üretir. Tip 2 diyabet gelişimi için bir genetik yatkınlık olabilir.

Ayrıca insülin direnci ve diyabet riskini artıran obezite için bir genetik yatkınlık vardır. Çevresel bir tetikleyici de olabilir.

Büyük olasılıkla, tip 2 diyabet riskini artıran faktörlerin bir kombinasyonu. Tip 2 diyabetin nedenlerine ilişkin araştırmalar sürüyor.

Tip 2 diyabet için ilaçlar

Bazı durumlarda, yaşam tarzı değişiklikleri, tip 2 diyabet kontrol altında tutmak için yeterlidir. Değilse, yardımcı olabilecek birkaç ilaç var. Bu ilaçlardan bazıları şunlardır:

kan şekeri seviyenizi düşürebilen ve vücudunuzun insüline nasıl tepki verdiğini iyileştiren metformin
Vücudunuzda daha fazla insülin bulunmasına yardımcı olan sülfonilüreler
pankreasınızı daha fazla insülin salınmasını teşvik eden hızlı etkili kısa süreli ilaçlar olan meglitinidler veya glinidler
vücudunuzu insülin için daha hassas hale getiren tiazolidindionlar
kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olan hafif ilaçlar olan dipeptidil peptidaz-4 inhibitörleri
sindirimi yavaşlatan ve kan şekeri seviyelerini iyileştiren glukagon benzeri peptit-1 reseptör agonistleri
böbreklerin şekeri kan dolaşımına geri göndermesini ve idrardaki böbrek sızıntısını önlemeye yardımcı olan sodyum-glikoz kotransporter-2 inhibitörleri
Bu ilaçların her biri yan etkilere neden olabilir. Diyabetinizi tedavi etmek için en iyi ilaç veya ilaç kombinasyonunun bulunması biraz zaman alabilir.

Kan basıncınız veya kolesterol düzeyleriniz bir sorun oluşturuyorsa, bu ihtiyaçları da karşılamak için ilaçlara ihtiyacınız olabilir.

Vücudunuz yeterli insülini alamazsa insülin tedavisine ihtiyacınız olabilir. Geceleri uygulayabileceğiniz uzun etkili bir enjeksiyona ihtiyacınız olabilir veya günde birkaç kez insülin kullanmanız gerekebilir.

Doktorunuz bu konuda size daha fazla yardımcı olacaktır.


Çocuklarda Tip 2 diyabet

Çocuklarda Tip 2 diyabet büyümekte olan bir sorundur. American Diabetes Association'a göre, 20 yaşın altındaki yaklaşık 208.000 Amerikalı diyabet hastalığına sahiptir.

Bunun nedenleri karmaşıktır, ancak risk faktörleri şunları içerir:

kilolu olma veya normal değerin üstünde bir vücut kitle indeksi oluşturma
9 kilo veya daha fazla doğum ağırlığına sahip olma
tip 2 diyabetli yakın bir aile üyesi olan
Hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olma
Çocuklarda Tip 2 diyabet belirtileri şunları içerir:

aşırı susuzluk
aşırı açlık
idrara çıkma artışı
iyileşmesi yavaş olan yaralar
sık enfeksiyonlar
yorgunluk
Bulanık görüş
koyu renkli cilt alanları
Çocuğunuz diyabet belirtileri varsa hemen çocuğunuzun doktoruna başvurun. Tedavi edilmeyen şeker hastalığı ciddi ve hatta hayatı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir.

Tip 2 diyabet için risk faktörleri

Tip 2 diyabetin kesin nedenlerini anlayamayabiliriz, ancak bazı faktörlerin sizi daha fazla risk altına sokabileceğini biliyoruz.

Sizin Kontrolünüz Dışında Olan Bazı faktörler:

Tip 2 diyabetli bir kardeşiniz, kız kardeşiniz veya anne-baba varsa, riskiniz daha fazladır.
Her yaşta tip 2 diyabet geliştirebilirsiniz, ancak büyüdükçe riskiniz de artar. 45 yaşından sonra riskiniz özellikle yüksektir.
Polikistik yumurtalık sendromu adı verilen bir rahatsızlığa sahip kadınların riski artar.

Bu faktörleri değiştirebilirsiniz:

Kilolu olmanız, hücrelerini insüline karşı daha dirençli kılan daha yağlı dokulara sahip olduğunuz anlamına gelir. Karında fazladan yağ, kalça ve uyluk bölgelerinde ekstra yağdan daha fazla risk oluşturur.
Sedanter bir yaşam tarzınız varsa riskiniz artar. Düzenli egzersiz glikozu tüketir ve hücrelerin insüline daha iyi cevap vermesine yardımcı olur.
Çok fazla abur cubur yemek veya çok fazla yemeniz kan şekeri seviyenizi bozuyor.


Tip 2 diyabetin önlenmesi için ipuçları

Tip 2 diyabetleri her zaman engelleyemezsiniz. Genetik, etnisite ya da yaşınız hakkında yapabileceğiniz hiçbir şey yok.

Prediyabetiniz veya diğer diyabet risk faktörleriniz varsa ve bunu yapmasanız bile, birkaç yaşam tarzı ayarlamaları tip 2 diyabetin başlamasını geciktirmek hatta önlemek için yardımcı olabilir. Diyet, egzersiz ve kilo yönetimindeki bu değişiklikler, kan şekeri düzeylerini gün boyu ideal aralıkta tutmanıza yardımcı olmak için birlikte çalışır:

Gluten - Diyabet ilişkisine sitemizde göz atabilirsiniz.

Diyetiniz, besin açısından zengin ve lif açısından yüksek olmalıdır. Ayrıca, belirli türlerde balık ve mono-doymamış ve çoklu doymamış yağlardan sağlıklı omega-3 yağ asitlerine ihtiyacınız var. Süt ürünleri yağ bakımından düşük olmalıdır. Sadece ne yediğiniz değil, aynı zamanda ne kadar yediğiniz önemli. Porsiyon boyutlarına dikkat etmeli ve her gün yaklaşık aynı anda yemek yemeye çalışmalısınız.

Egzersiz
Tip 2 diyabet hareketsizlikle ilişkilidir. Her gün 30 dakika aerobik egzersiz yapmak genel sağlığınızı iyileştirebilir. Gün boyunca ekstra harekete katkıda bulunmaya çalışın.

Kilo yönetimi
Fazla kilolu iseniz, tip 2 şeker hastalığı geliştirmeniz daha olasıdır. Sağlıklı, dengeli bir diyet ve günlük egzersiz yapmanız kilonuzu kontrol altında tutmanıza yardımcı olacaktır. Bu değişiklikler işe yaramazsa, doktorunuz kilo verme konusunda bazı tavsiyelerde bulunabilir

Tip 2 diyabet tanısı

Prediyabetiniz olup olmamasına bakılmaksızın, şeker hastalığına yakalanırsanız doktorunuza hemen danışmalısınız. Doktorunuz kan testlerinden çok bilgi alabilir. Teşhis testleri aşağıdakileri içerebilir:

Hemoglobin A1C testine glikosile edilmiş hemoglobin testi de denir. İki ya da üç ay boyunca ortalama kan glikoz düzeylerini ölçer. Bu testte hızlı olmak zorunda değilsiniz ve doktorunuz sizi sonuçlara göre teşhis edebilir.
Açlık plazma glikoz testi. Bu test, plazmandaki glikoz miktarını ölçer.
Oral glukoz tolerans testi sırasında kanınız bir doz glikoz içmeden önce ve iki saat sonra çekilir. Test sonuçları, vücudunuzun içki içmeden önce ve sonra glikoz ile ne kadar iyi ilgilendiğini gösterir.
Şeker hastalığınız varsa, doktorunuz aşağıdakileri de içeren hastalığın nasıl idare edileceği ile ilgili bilgi sağlayacaktır:

kendi kan şekeri seviyelerini nasıl izleyeceksin
diyet önerileri
fiziksel aktivite önerileri

Diyabet tedavisinde uzmanlaşmış bir endokrinologu görmeniz gerekebilir. Muhtemelen, tedavi planınızın çalıştığından emin olmak için doktorunuzu daha sık ziyaret etmeniz gerekecektir.


Tip 2 diyabet ile ilişkili komplikasyonlar

Birçok kişi için, tip 2 diyabet etkili bir şekilde yönetilebilir. Neredeyse tüm organlarınızı etkileyebilir ve ciddi komplikasyonlara yol açabilir:

cilt problemleri, örneğin bakteriyel veya mantar enfeksiyonları
sinir hasarı veya nöropati
diyare ve kabızlık gibi sindirim sorunlarına neden olabilir
işitme bozukluğu
retinal hasar veya retinopati ve görme bozukluğu, glokoma ve kataraktlara neden olabilen göz hasarına neden olabilir.
yüksek tansiyon, arterlerin daralması, angina, kalp krizi ve inme gibi kardiyovasküler hastalıklar
böbrek hasarı ve böbrek yetmezliği
hipoglisemi

Hipoglisemi kan şekeri düşük olduğunda ortaya çıkabilir. Belirtiler, titreklik, baş dönmesi ve konuşma güçlüğü içerebilir. Bunu genellikle, meyve suyu, alkolsüz içecek veya sert şeker gibi "çabuk düzeltme" yiyeceği veya içeceği ile çözebilirsiniz.

Hiperglisemi
Kan şekeri yüksek olduğunda yüksek glisemi meydana gelebilir. Genellikle sık idrara çıkma ve artan susuzluk özelliği ile karakterizedir. Egzersiz, kan şekeri seviyenizi düşürmenize yardımcı olabilir.

Gebelik sırasında ve sonrasında oluşan komplikasyonlar
Hamileyken diyabetiniz varsa, durumunuzu dikkatle izlemelisiniz.


Tip 2 diyabet hakkında istatistikler

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, Amerika Birleşik Devletleri'nde diyabet ile ilgili şu istatistikleri bildirmektedir:

29 milyondan fazla kişide şeker hastalığı var. Bu nüfusun yüzde 9.3'ü.
Dört kişiden birinin diyabetik oldukları hakkında hiçbir fikri yok.
Üç erişkinten birden fazlasının prediabeti vardır ve bunların yüzde 15 ila 30'unda beş yıl içinde tip 2 diyabet geliştirecektir.


Diyabetli insanlar için ortalama tıbbi masraflar, diyabet yokluğundan yaklaşık 2.3 kat daha fazladır.
Diyabet, ABD'de ölümün altta yatan nedeni olarak veya ölümün katkıda bulunan bir nedeni olarak yedinci önde gelen nedendir.
Dünya Sağlık Örgütü aşağıdaki istatistikleri bildirmektedir:

Diyabetin 2014 küresel prevalansı yetişkinler için yaklaşık yüzde 9 idi.
Diyabetli kişilerin yaklaşık yüzde 90'ında tip 2 diyabet vardır.
Diyabet, 2012 yılında dünya genelinde yaklaşık 1.5 milyon kişinin ölümüne neden oldu.
Diyabetli kişilerin yaklaşık yarısı, kalp hastalığı ve felç gibi kardiyovasküler hastalıktan ölüyor.
Diyabet, böbrek yetmezliğinin önde gelen bir nedenidir.

Tip 2 diyabetin idaresi

Tip 2 diyabet yönetimi, ekip çalışması gerektirir. Doktorunuzla yakın bir şekilde çalışmanız gerekir, ancak sonuçların birçoğu eylemlerinize bağlıdır.

Doktorunuz kan şekeri düzeylerini belirlemek için periyodik kan testleri yapmak isteyebilir. Bu, hastalığın ne kadar iyi yönetildiğini belirlemenize yardımcı olacaktır. İlacı alırsanız, bu testler ne kadar iyi çalıştığını ölçmenize yardımcı olacaktır.

Diyabet, kardiyovasküler hastalık riskinizi arttırdığından, doktorunuz kan basıncınızı ve kan kolesterol seviyelerini de izleyecektir. Kalp rahatsızlığı belirtileri varsa, ek testlere ihtiyacınız olabilir. Bu testler bir elektrokardiyogram veya kalp stres testi içerebilir.

Şeker hastalığınızı yönetmek için şu ipuçlarını takip edin:

Besin açısından zengin karbonhidratlar ve lifleri yüksek, ancak sağlıksız yağ ve basit karbonhidratlarda düşük bir diyet tutun.
Günlük egzersiz.
Tüm ilaçlarınızı önerildiği şekilde alın.
Doktorunuza yapılan ziyaretler arasında kendi kan şekeri seviyenizi test etmek için bir ev izleme sistemi kullanın. Doktorunuz bunu ne sıklıkla yapmanız gerektiğini ve hedef aralığının ne olması gerektiğini size söyleyecektir.
Ailenizi döngüye sokmak da yararlı olabilir. Onları acil durumlarda yardımcı olabilmesi için çok yüksek veya çok düşük kan şekeri seviyelerinin uyarı işaretleri hakkında eğitin. Evinizdeki herkes sağlıklı bir diyet izler ve fiziksel aktiviteye katılırsa hepiniz fayda sağlayacaksınız.

Sağlıklı Kalın...

Bu yazı Ntural Portal için https://www.healthline.com sitesinden çevirilmiştir.
Tip 2 Diyabeti Anlama... Belirtiler ve Tedavi Seçenekleri Tip 2 Diyabeti Anlama... Belirtiler ve Tedavi Seçenekleri Reviewed by Naturalife on January 11, 2018 Rating: 5

No comments:

Home Ads

Powered by Blogger.