"Gluten Hassasiyeti" Gerçek mi Değil mi? Kritik Bir Bakış

"Gluten Hassasiyeti" Gerçek mi Değil mi? Kritik Bir Bakış
"Gluten Hassasiyeti" Gerçek mi Değil mi? Kritik Bir Bakış

2013'te yapılan bir ankete göre, Amerikalıların üçte biri glutenden kaçınılmaya çalışıyor.

Ancak çölyak hastalığı, gluten intoleransının en şiddetli şekli, yalnızca insanların% 0.7-1'sini etkiliyor.

Bununla birlikte, "çölyak dışı" gluten duyarlılığı adı verilen başka bir durum da vardır.

Çölyak hastalığı olmayan bazı insanlarda glutene karşı istenmeyen bir reaksiyon söz konusudur.

Bu durum sıklıkla beslenme konusundaki tartışmalarda ortaya çıkıyor ancak sağlık çalışanları arasında oldukça tartışmalı.

Bu makale, gluten hassasiyetine ve bunun gerçekten endişe edilmesi gereken bir şey olup olmadığına detaylı bir şekilde bakmaktadır.

Gluten nedir?

Devam etmeden önce, kısaca glutenin ne olduğunu açıklayalım.

Gluten buğday, tahıl, çavdar ve arpa gibi tahıllarda bulunan bir protein ailesidir. Gluten içerikli tahıllardan buğday en çok tüketilen tohumlardır.

Glutendeki iki temel protein, gliadin ve glutenin olup gliadin en büyük suçlu gibi görünmektedir.

Un su ile karıştırıldığında, gluten proteinleri tutkal gibi yapışkan bir ağ oluşturmak üzere çapraz bağlanır.

Eğer şimdiye kadar ıslak hamur elinde tuttuysan, o zaman ne hakkında konuştuğumuzu bileceksin.

Gluten adı aslında bu tutkal gibi özelliklerden türemiştir.

Gluten, buğday dahil olmak üzere çeşitli tahıl türlerinde ana proteintir. Ekmeği yapmak için çok popüler hale gelen belirli özelliklere sahiptir.

Buğday ve glutene doğrudan ya da dolaylı olarak bağlı çok sayıda hastalık durumu vardır.

Bunların en bilinenleri çölyak hastalığıdır.

Çölyak hastalarında, bağışıklık sistemi yanlışlıkla gluten proteinlerinin yabancı istilacılar olduğunu düşünüyor ve onlara karşı bir saldırı düzenliyor.

Buna ek olarak, glutene maruz kaldığında, bağışıklık sistemi bağırsak duvarındaki doğal yapılara saldırmaya başlar ve bu ciddi hasara neden olabilir. Bu "kendine karşı saldırı", çölyak hastalığının otoimmün hastalık olarak sınıflandırılmasının nedenidir.

Çölyak hastalığı ciddi bir iştir ve ABD nüfusunun% 1'ini etkilediği tahmin edilmektedir. Çölyak hastalığı olan kişilerin sayısının yükselişte olduğu görülüyor ve çoğunluğunun bundan haberi yok.

"Çölyaksız" gluten duyarlılığı (burada gluten duyarlığı olarak anılacaktır) çölyak hastalığından farklıdır.

Aynı mekanizmaya sahip değildir, ancak semptomlar birçok açıdan benzerdir ve hem sindirim hem de sindirim sistemi dışı semptomları içerebilir.

Sonra nispeten nadir bulunan bu muhtemelen buğday alerjisi de insanın% 1'ini etkiliyor.
Gluten'e karşı advers reaksiyonlar, gluten ataksisi, Hashimito tiroiditi, tip 1 diyabet, otizm, şizofreni ve depresyon adlı bir serebellar ataksi türü de dahil olmak üzere birçok diğer hastalıkla bağlantılıdır.

Bu, glutenin bu hastalıkların başlıca nedeni olduğu anlamına gelmez, yalnızca onları taşıyan bir alt grupta semptomları daha da kötüleştirebilir.

Birçok durumda, glutensiz bir diyetin kontrollü araştırmalarda (gerçek bilim) yararlı olduğu gösterilmiştir, ancak bunun çok daha fazla çalışılması gerekir.

Kesin kanıtlanmış olmaktan uzak olsa da, bu endişeler çok gerçekçi ve ciddiye alınmalıdır.


Birkaç hastalık durumu buğday ve gluten tüketimi ile ilgilidir. En yaygın olanlar buğday alerjisi, çölyak hastalığı ve çölyak dışı gluten duyarlığıdır.

Tam olarak nedir (Çölyak Olmayan) Gluten Duyarlılığı?

Son yıllarda, gluten duyarlılığı hem bilim adamları hem de halk tarafından büyük ilgi gördü.

Basitçe belirtmek gerekirse, gluten hassasiyeti olan insanlar, gluten aldıktan sonra semptomlar yaşar ve çölyak hastalığı ve buğday alerjisi hariç tutulduktan sonra, glütensiz bir diyetle pozitif yanıt verirler.

Gluten hassasiyeti olan insanlar genellikle çölyak hastalığının bazı temel özelliklerinden olan bağırsak astarında veya vücudun kendi dokularına karşı antikorlarda herhangi bir değişiklik göstermezler.
Ne yazık ki, gluten duyarlılığının arkasındaki mekanizma net bir şekilde belirlenmemiştir, ancak bu yoğun bir araştırma alanıdır. Genetiğin ve bağışıklık sisteminin karıştığına dair bazı kanıtlar vardır.

Gluten duyarlılığını teşhis etmek için güvenilir bir laboratuvar testi yoktur ve tanı genellikle diğer koşulları hariç tutarak yapılır.

Bu, gluten duyarlılığı için önerilen bir tanı ölçütüdür:

Gluten yemlemesi, sindirim ya da sindirim dışı semptomlara hızla neden olur.
Glutensız bir diyetle semptomlar hızla kaybolur.
Gluten yeniden verilmesi semptomların tekrar görülmesine neden olur.
Tanıyı tam olarak doğrulamak için kör bir gluten challenge testi yapılmalıdır.


Gluten hassasiyetinde çok sayıda semptom var. Çalışmalara göre şişkinlik, gaz, karın ağrısı, kilo kaybı, egzema, eritem, baş ağrısı, kemik ve eklem ağrısı, kronik yorgunluk, yorgunluk ve depresyon bu belirtilerdir.

Ayrıca gluten hassasiyetinin (ve çölyak hastalığının) cilt problemleri ve nörolojik bozukluklar da dahil olmak üzere, sindirim ile ilişkilendirilmesi güç olan çeşitli gizemli belirtilere sahip olduğunu unutmayın.

Gluten hassasiyetinin ne kadar yaygın (veya nadir) olduğuna dair iyi bir veri yoktur. Bazı araştırmalar, insanların% 0,5 kadarında bu duruma gelebilirken, diğerleri% 6'ya kadar yükselir.

Bazı araştırmalara göre, gluten duyarlılığı erişkinlerde / orta yaşlılarda en sık görülen bulgulardır ve kadınlarda erkeklerden daha yaygın olarak görülmektedir.


Yeni bir araştırma, irritabl barsak sendromu olan insanlarda, FODMAPs adı verilen bir karbonhidrat sınıfının, glutenden daha fazla, sindirim problemlerinin başlıca nedeni olduğunu gösteriyor.

Gluten Duyarlılığı Gerçek, Fakat Yanıtlamayan Bir çok Soru var

Birçok saygın gastroenterolog da dahil olmak üzere tonlarca bilim adamı ve tıp doktoru vardır ve bunlar gerçek olduğuna ikna olmuşlardır.

Doğru, herkesin glutenden kaçınması gerektiğine dair hiçbir kanıt yoktur.

Bununla birlikte, gluten (veya buğday) hassasiyeti gerçek bir şeydir ve birçok insanda sorunlara neden olur.

Ne yazık ki, bu durum son derece karmaşıktır ve çok az net cevap bulunmuştur.

Gluten ve buğday, bazı insanlar için iyi olabilir, diğerleri için değildir.


Eğer kendini gluten sizi kötü hissettirirse, kaçının. Sade ve basit.


"Gluten Hassasiyeti" Gerçek mi Değil mi? Kritik Bir Bakış "Gluten Hassasiyeti" Gerçek mi Değil mi? Kritik Bir Bakış Reviewed by Naturalife on January 11, 2018 Rating: 5

No comments:

Home Ads

Powered by Blogger.