Diyet Sedef hastalığına yardımcı olabilir mi?

Diyet Sedef hastalığına yardımcı olabilir mi?
Diyet Sedef hastalığına yardımcı olabilir mi?

Sedef hastalığına ne sebep olur?

Sedef hastalığı, bağışıklık sistemi yanlışlıkla vücudun normal dokularına saldırdığında ortaya çıkar. Bu reaksiyon şişmeye ve cilt hücrelerinin zarar görmesine yol açar. Cildin yüzeyine yükselen çok sayıda hücre ile vücut onları yeterince hızlı parçalayamaz. Onlar yıpranmış, kıvrımlı, kırmızı lekeler oluşturur.

Her yaşta gelişebilir, ancak genellikle 15 ila 35 yaş arasındaki insanlarda görülür. Başlıca semptomlar, dirsekler, dizler, kafa derisi, sırt, yüz, avuç içi ve ayaklarda gümüşi pullarla kaşıntılı, kalın ciltli kırmızı lekeler içerir.

Sedef hastalığı tahriş edici ve stresli olabilir. Kremler, merhemler, ilaçlar ve hafif terapi yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bazı araştırmalar diyetin semptomları hafifletebileceğini ileri sürüyor.

Mevcut tedaviler

Mevcut tedaviler, gelip gitme eğilimi gösteren sedef semptomlarının evcilleştirilmesine odaklanmaktadır.

Kremler ve merhem iltihaplanmayı ve cilt hücresi cirosunu azaltarak yaraların görünümünü azaltır. Işık terapisinin bazı insanlarda alevlenmeyi azaltmaya yardımcı olduğu bulunmuştur. Daha ağır vakalar için, doktorlar bağışıklık sistemi üzerine ilaçlar kullanabilir veya belirli bağışıklık hücrelerinin etkisini bloke edebilir.

Bununla birlikte, ilaçların yan etkileri olabilir. Alternatif tedaviler arıyorsanız, bazı çalışmalar belirli diyet türleriyle umut verici sonuçlar verir.


Diyet yardımcı olabilir mi?

Şu ana kadar diyet ve sedef hastalığı üzerine araştırma sınırlıdır. Yine de, bazı küçük çalışmalar yiyeceklerin hastalığı nasıl etkilediğine dair ipuçları sağladı.

Bilim insanları, 1969 yılına kadar potansiyel bir bağlantıyı inceledi. Araştırmacılar, Dermatoloji Arşivi dergisinde, düşük proteinli bir diyet ile sedef hastalığı arasında hiçbir bağlantı olmadığını gösteren bir çalışma yayınladılar.

Düşük kalorili diyet
Bazı yeni araştırmalar düşük karbonhidratlı düşük kalorili bir diyetin sedef hastalığının şiddetini azaltabileceğini gösteriyor. JAMA Dermatolojisinde yayınlanan 2013 tarihli bir çalışmada, araştırmacılar, katılımcılara sekiz hafta boyunca günde 800 ila 1000 kalorilik düşük enerjili bir diyet verdi. Sonra sekiz hafta süreyle günde 1.200 kaloriye çıkardılar.

Katılımcılar sadece kilo vermekle kalmayıp aynı zamanda sedef hastalığının şiddetinde azalma eğilimi gösterdi. Araştırmacılar, obezitenin vücuttaki iltihaplanmayı arttırdığını ve sedef hastalığının daha da kötüleştiğini düşünüyor. Bu nedenle kilo kaybına neden olan bir diyet yararlı olabilir.

Glutensiz diyet Sedef Hastalığına Çözüm Olabilir

Glutensiz bir diyet yardımcı olabilir mi? Bazı araştırmalara göre, kişinin duyarlılığına bağlı.

2000 yılında yapılan bir araştırma, glütensiz diyetler üzerine gluten hassasiyetine sahip kişilerin sedef hastalığı semptomlarında düzelme gördüğünü ortaya koymuştur. Normal diyetlerine döndüklerinde sedef hastalığının kötüleştiğini keşfettiler. 2005 yılında yapılan bir araştırma, sedef hastalığı olan bazı kişilerin gluten için yüksek bir hassaslığa sahip olduğunu tespit etti.

Antioksidan bakımından zengin diyet

Meyve ve sebzeler sağlıklı bir diyetin önemli bir parçası olmasına rağmen, sedef hastaları için özellikle önemlidir. Örneğin 1996'da yapılan bir çalışmada, havuç, domates ve taze meyve ile sedef hastalığı arasında ters bir ilişki bulundu.

Bir yıl sonra yayınlanan bir başka çalışmada, sedef hastalarının glutatyon açısından daha düşük kan seviyelerine sahip oldukları bulundu. Glutatyon, sarımsak, soğan, brokoli, lahana, yaka, lahana ve karnabahar'da bulunan güçlü bir antioksidandır. Bilim adamları, antioksidanlar açısından zengin bir diyetin yardımcı olabileceğini düşünüyor.

Balık yağı ve omega 3

Mayo Clinic'e göre, bir dizi çalışma balık yağının sedef semptomlarını iyileştirebileceğini gösteriyor. 1989'da yapılan bir araştırmada, katılımcılar dört ay boyunca balık yağı ile desteklenmiş düşük yağlı bir diyet kondu. Seminerlerde yarıdan fazlasında semptomlarda ılımlı veya mükemmel düzelme görüldü.

Alkolden kaçının

Alkol sedef hastalığının semptomlarını arttırır.


Sağlıklı beslenme, sağlıklı kilo

2007'de yapılan bir araştırmada kilo artışı ile sedef hastalığı arasında güçlü bir bağlantı bulundu. Daha yüksek bel çevresi, kalça çevresi ve bel-kalça oranına sahip olmak da hastalık için artmış bir risk ile ilişkilendirildi.

Diyet Sedef hastalığına yardımcı olabilir mi? Diyet Sedef hastalığına yardımcı olabilir mi? Reviewed by Naturalife on January 12, 2018 Rating: 5

No comments:

Home Ads

Powered by Blogger.