Romatoid Artrit (RA) ve Sigara Hakkında Bilmeniz Gerekenler?

Romatoid Artrit (RA) ve Sigara Hakkında Bilmeniz Gerekenler?
Romatoid Artrit (RA) ve Sigara Hakkında Bilmeniz Gerekenler?


Romatoid Artrit (RA) ve Sigara Hakkında Neler Bilmelisiniz?

Romatoid artrit (RA), vücudun bağışıklık sisteminin eklemlere yanlışlıkla saldırdığı otoimmün bir hastalıktır. Ağrılı ve zayıflatıcı bir hastalık olabilir.

Romatoid artrit hakkında çok şey keşfedildi, fakat kesin sebep hala bir sır niteliğindedir. Çalışmalar çevre faktörlerin Romatoid artrit konusunda rol oynadığını ve sigaranın büyük bir risk faktörü olduğunu gösterdi.

Romatoid artrit Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık 1.5 milyon insanı etkiliyor. Hastalık kadınlar arasında erkeklerden daha yaygındır. Aslında, yaklaşık üç kat daha fazla kadın bu hastalığa yakalanmış durumda.

Romatoid artrit'e sahipseniz, bağışıklık sistemi bağlarınızı çevreleyen astara saldırır. Bu, sinovyal doku hücrelerini veya eklemlerin iç kısmını çizen yumuşak dokuyu bölmeye ve koyulaştırmaya neden olur. Sinovyal dokunun kalınlaşması eklem çevresinde ağrıya ve şişmeye neden olabilir.

Romatoid artrit, vücudunuzdaki neredeyse bütün eklemleri etkileyebilir:

ayaklar
eller
bilekler
dirsekler
dizler
Ayak bilekleri

Genellikle vücudun her iki tarafındaki benzer eklemleri etkiler.

Romatoid artrit belirtileri nelerdir?

RA'ya sahipseniz, eklemlerinizde sıcaklık ve şişlik yaygındır, ancak bu belirtiler fark edilmeyebilir. Ayrıca büyük bir olasılıkla hassasiyet ve acıyı yaşamaya başlarsınız.
Genellikle birden fazla eklem etkilenir. Romatoid artrit, el ve ayaktakiler gibi daha küçük eklemleri sıklıkla etkiler.

Eklemlere ek olarak, Romatoid artritde vücudunuzun diğer bölümleri üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Diğer yaygın RA semptomları şunları içerir:

iştah kaybı
aşırı yorgunluk
kuruluk, aşırı hassasiyet veya gözlerinizdeki ağrı
cilt nodülleri
enflamasyonlu kan damarları
Şu anda, RA için herhangi bir tedavi yoktur. Hastalık tedavisinde ilaç kullanılabilir, ancak ciddi vakalar hareket kabiliyetinde veya eklem deformitelerinde artışa neden olabilir.


Romatoid Artrit sebebi nedir?
RA'nın kesin nedeni bilinmemektedir. Genleriniz ve hormonlarınız RA gelişiminde rol oynayabilir. Bakteriler, virüsler ve diğer potansiyel bulaşıcı maddeler de hastalıkta rol oynayabilir.

Hava kirliliği veya böcek ilaçları gibi çevresel faktörler RA'ya katkıda bulunabilir. Sigara da önemli bir faktördür.


Sigarayla Romatoid Artrit arasındaki bağlantı nedir?


Artrit Araştırma ve Terapi yayınlanan bir çalışmada sigara içilmesinin yüksek RA riski ile bağlantılı olduğu bulundu. Günlük sigara içilmesinin bir kadının RA gelişme riskini iki kat arttıracağını göstermiştir. RA gelişme olasılığı, sigarayı bıraktıktan sonra azaldı ve genel risk zamanla azalmaya devam etti.

Katılımcıların genel riskleri sigarayı bıraktıktan sonra 15 yıl sonra üçte bir oranında azaldı. Bununla birlikte, sigara bırakma işleminden 15 yıl sonra hiç sigara içmeyenlere kıyasla, RA'nın riski halen daha yüksekti.

Araştırmacılar, RA'nın gelişme ihtimalini artıran bazı genetik faktörlere zaten sahipseniz sigara içmenin hatalı bağışıklık sistemini harekete geçirdiğini düşünüyorlar.

Sigara, aynı zamanda Romatoid Artrit ilaçlarınızın veya diğer tedavilerin etkinliğini de etkileyebilir. Sigara içmek, bir egzersiz programını tedavi planınıza dahil etmeyi zorlaştırabilir. Ameliyata ihtiyacınız varsa, sigara içmek komplikasyon şansınızı artırabilir. Anestezi ve ilaç metabolizmasının yanı sıra kalp atış hızı, nefes alma ve kan basıncını da etkileyebilir. Sigara içmeyenler de ameliyat sonrası iyileşme göstermiş görünüyor.

Sigara içilmesinin RA'nızı kötüleştirdiğinden haberiniz olmayabilir, böylece bırakmaya çalışmakla aşırı derecede ilgilenmeyebilirsiniz. Sigara içmek sizin için sakinleştirici bir mekanizma olabilir. RA'nın ağrısından sizi rahatsız etmenize yardımcı olabilir veya sadece kendinizi daha iyi hissetmeniz için yardımcı olabilir.

Sigarayı nasıl bırakabilirim?

Sigara içiyorsanız ve RA semptomlarınızı iyileştirmek veya RA ve diğer sağlık problemleri geliştirme şansınızı azaltmak istiyorsanız, sigarayı bırakmanız gerekir.

Tütün bağımlılık yapar, bu nedenle sigarayı bırakmak zor olabilir. Yolculuğunuz hakkında size yardımcı olacak bazı ipuçlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Doktorunuzla konuşun. Doktorunuz mevcutfarklı seçenekler hakkında sizinle konuşabilir. Sigarayı bırakmakla ilgili odak grupları var. Ayrıca bırakmanızın bir reçete ile veya reçetesiz bırakılabilen ilaçlar mevcuttur. İlaçla birlikte verilen odak grupları genellikle çok iyi çalışıyor.

Takip etmek istediğiniz sigarayı bırakma planının türüne karar verin.
Bırakmayı planladığınız gün seçin. Bu, sigarayı bırakmanız konusunda ciddi olmanızı ve sizi hedefinize doğru yönlendirmenizi sağlar.
Arkadaşlarınıza ve sevdiklerinize, bundan bahsedin. Yardımlarına ihtiyacınız olacak.
Kendinizi sigara içmekten alıkoyacak diğer aktiviteleri bulun. Örneğin, genellikle arabada sigara içiyorsanız, sigara içmek için dürtü attığında çiğnemek için sakızı saklayın. Sıkıntıyı ortadan kaldırmak için bir sesli kitap dinlemeyi de deneyebilirsiniz.
Ne olacağını siz bulun. Nikotin bir uyuşturucu olduğu için, vücudunuz çekilmeye başlayacaktır. Kendinizi depresif, huzursuz, huysuz, endişeli, sinirli veya deli gibi hissedebilirsiniz. Uyuyamıyor olabilir veya kilo alabilirsiniz.
Eğer nüksetmeniz halinde vazgeçmeyin. Alışkanlığı kazanmadan önce birkaç denemeniz gerekebilir.


Amerikan Akciğer Derneği, sigarayı önlenebilir ölümün önde gelen sebebi olarak listeliyor.

Sigarayı bırakmak, RA tedavinizde yardımcı olacaktır. Aynı zamanda yaşamınızı iyileştirir ve RA ilaçlarınızı azaltmanıza imkan tanır.

İlk planınız işe yaramazsa, farklı bir seçenek deneyin. Sigara bırakma duygusal bir süreçtir. Bol miktarda destek aldığınızdan emin olun. Sigarayı bırakmak hem RA'nızı hem de genel sağlığınızı geliştirecektir.
Romatoid Artrit (RA) ve Sigara Hakkında Bilmeniz Gerekenler? Romatoid Artrit (RA) ve Sigara Hakkında Bilmeniz Gerekenler? Reviewed by Naturalife on January 15, 2018 Rating: 5

No comments:

Home Ads

Powered by Blogger.