Selenyum: Esansiyel Mineral... Faydaları ve Zararları

Selenyum: Esansiyel Mineral... Faydaları ve Zararları
Selenyum: Esansiyel Mineral... Faydaları ve Zararları


Selenyum Nedir

Bunu bilmiyor olabilirsiniz, ancak vücudunuz selenyuma ihtiyaç duyuyor. Tüm diğer mineraller gibi, vücudunuzun düzgün çalışması için selenyum esastır, ancak kalsiyum ve demir gibi büyük miktarlarda ihtiyaç duyulan vitamin ve minerallerden değildir. Bu nedenle, bir mikro besin maddesi olarak anılmaktadır.

Hücre Koruması

Vücudunuz selenoproteinler adı verilen enzimleri yapmak için selenyum kullanır.

Kanser Riskini Azaltır

Bazı araştırmalara göre selenyum eksikliği prostat kanseri riskini artırıyor. Bir çalışma, yüksek miktarda selenyum (günde 159 mikrogram (mcg) alan) alanların 86 mcg'ye kıyasla daha düşük bir riske sahip olduğunu buldu.

Bununla birlikte, selenyum takviyeleri düşük selenyum seviyesi olan insanlarda prostat kanseri riskini düşürebilirken, Ulusal Kanser Enstitüsü (NCI) tarafından yapılan bir araştırmada, halihazırda selenyum düzeyi yüksek olan erkeklerin prostat kanseri riskinin azaldığı belirtildi.


Diğer çalışmalar da selenyum düzeylerini akciğer kanseri ile ilişkilendiriyor. 9,000'den fazla Finlandiya'lı erkek ve kadın üzerinde yapılan bir çalışmada, düşük selenyum seviyeleri artmış akciğer kanseri riski ile ilişkilendirildi.

Diğer Hastalıklar
Bazı bulgular selenyumun kardiyovasküler hastalık riskini düşürmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor ancak bu bağlantının nedenleri belirsizliğini koruyor.


Selenyum HIV / AIDS tedavisinde de yardımcı olabilir. Linus Pauling Enstitüsüne göre, hastalığa maruz kalan insanların normalde düşük selenyum seviyeleri var. Bu, bazen HIV'den ölüm riski artışı ile ilişkilendirilir. Selenyum takviyelerinin HIV li insanlar üzerindeki etkileri üzerine pek fazla araştırma bulunmamaktadır. Bir çalışmada, takviyelerin, HIV taşıyan insanlarda hastaneye kaldırılma oranlarının önemli derecede düşmesine yardımcı olduğu bulundu.

Selenyum içeren besinler

Selenyumun en iyi kaynakları sakatat ve deniz ürünleri; karides, yengeç ve somon gibi. Bitkilerdeki selenyum içeriği değişir ve topraktaki selenyum zenginliğine bağlıdır. Brezilya'da yetiştirilen Brezilya fıstığı ve ABD'den kahverengi pirinç ve erişte iyi seçeneklerdir.

Selenyum için önerilen miktar yetişkinler için günlük 55 mcg ve hamile veya emziren kadınlar için günde 60-70 mcg arasındadır.

Selenyum gerekli bir mineral iken, yüksek miktarlar toksiktir. Gıda ve Beslenme Kurulu (FNB) yetişkinlerde günde 400 mcg selenyum üst sınırın belirledi.


Selenyum: Esansiyel Mineral... Faydaları ve Zararları Selenyum: Esansiyel Mineral... Faydaları ve Zararları Reviewed by Naturalife on January 12, 2018 Rating: 5

No comments:

Home Ads

Powered by Blogger.