Fibromiyalji nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Fibromiyalji nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Fibromiyalji nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Fibromiyalji

Fibromiyalji, uzun süreli veya kronik bir hastalıktır. Kaslardaki ve kemiklerdeki yaygın ağrı, hassasiyet alanları ve genel yorgunluk ile ilişkilidir. Bu gibi belirtiler öznel olarak kabul edilir, yani testlerle belirlenemez veya ölçülemez. Semptomları subjektiftir ve belirgin bir nedeni bilinmemekle birlikte, fibromiyalji sıklıkla başka bir hastalık olarak yanlış teşhis edilir.

Bu bozukluk için tekrarlanabilir ve objektif testlerin olmaması, bazı doktorların bu bozukluğu gözardı etmesinde rol oynamaktadır. Tıp çevrelerinde şimdiye kadar olduğundan daha yaygın kabul görmesine rağmen, bazı doktorlar ve araştırmacılar fibromyaljiyi gerçek bir durum olarak görmüyor.

Doktorlar, yaşam biçiminin değiştirilmesinin bu durumu tedavi etmede ve yönetmede ilaçtan daha iyi olabileceğini keşfediyorlar.


Fibromiyalji Belirtileri
Fibromiyaljinin belirtileri nelerdir?

Fibromiyalji genellikle tetik noktaları veya hassas noktalar olarak adlandırılan alanlarla ilişkilendirilir. Bunlar vücudunuzda hafif basınçta bile ağrıya neden olabilecek yerlerdir.

Bu tetikleyici noktalardan kaynaklanan ağrı, vücudunuzun birçok alanını etkileyen tutarlı donuk bir ağrı olarak da tanımlanabilir. Eğer bu ağrıyı en az üç ay yaşarsanız, doktorlar bunu fibromiyaljinin bir belirtisi olarak görürler.

Bu bozukluğa aşağıdakilerde eşlik edebilir:

yorgunluk
uyku problemi
dinlenmeksizin uzun süre uyku
baş ağrısı
depresyon
kaygı
odaklanamama veya dikkat etmede zorluk

FİBROMARİGYA TETİKLEYİCİ NOKTALARI

Tetik nokta nedir?
Bilinen 18 tetikleme noktasından en az 11 tanesinde yaygın ağrı ve hassasiyet varsa, bir kişi fibromiyalji tanısı alır. Doktorlar, bu noktalara sıkı sıkıya basılarak acıyı kontrol eder.

Ortak tetik noktaları şunları içerir:

başın arkası
omuzlarının üstleri
üst göğüs
kalçalar
dizler
dış dirsekler

Tetik noktası artık fibromiyalji için tanı odak noktası değildir. Bunun yerine doktorlar üç aydan uzun süredir yaygın ağrı rapor ederseniz ve ağrıyı açıklayabilecek teşhis edilebilir tıbbi durumunuz yoksa teşhis koyabilir.

Fibromiyaljiye ne neden olur?

Tıbbi araştırmacılar ve doktorlar, fibromiyaljiye neyin neden olduğunu bilmiyorlar. Bununla birlikte, yıllardır süren araştırmalar sayesinde, neden olan faktörleri anlamaya çok yakındırlar.

Bu etkenler şunları içerir:

Enfeksiyonlar: Daha önce gelen hastalıklar fibromiyaljiyi tetikleyebilir veya durumun semptomlarını daha da kötüleştirebilir.

Genetik: Fibromiyalji genellikle ailelerde bulunur. Bu koşulu taşıyan bir aile ferdiniz varsa, onu geliştirme riski daha yüksektir. Araştırmacılar, bu durumda belirli genetik mutasyonların rol oynayabileceğini düşünüyorlar. Bu genler henüz tanımlanmamıştır.

Travma: Fiziksel veya duygusal travmalar geçiren insanlar fibromiyaljiyi geliştirebilirler. Durum travma sonrası stres bozukluğu ile bağlantılı.

Stres: Travma gibi stres, vücudunuzun aylarca ve yıllarca uğradığı uzun süreli etkiler yaratabilir. Stres, fibromiyaljiye katkıda bulunabilecek hormonal bozukluklarla bağlantılıdır.

Fibromyalji için doğal ve alternatif tedaviler var mı?

İlaçlamaya ek olarak, kendine bakım planı, fibromiyaljinin belirtileri ile baş etmenize yardımcı olabilir. Lifestyle değişiklikleri ve fibromiyaljide alternatif ilaçlar genel olarak daha iyi hissetmenizi sağlarken ağrıyı azaltabilir. Bu alternatif tedavilerin çoğu, stresin azaltılması ve ağrının azaltılması üzerine odaklanmaktadır. Tek başına veya genel amaçlı tıbbi tedavilerle birlikte kullanabilirsiniz.

Fibromiyaljiye yönelik alternatif tedavilerin çoğunun ayrıntılı bir şekilde incelenmediğine dikkat etmek önemlidir. Bugüne kadar yapılan araştırmalar etkinliklerini desteklemiyor. Alternatif tedaviyle başarıya ilişkin birçok rapor anekdottur.

Bu tedaviler şunları içerir:

fizik Tedavi
akupunktur
meditasyon
yoga
düzenli egzersiz
gece yeterince uyuma
masaj terapisi
dengeli, sağlıklı bir diyet


Fibromyaljili insanlar için diyet önerileri nelerdir?

Fibromiyaljisi olan kişiler için spesifik bir diyet belirlenmemiştir. Bazı insanlar bir diyet planı izleyerek veya belirli gıdalardan kaçarak kendilerini daha iyi hissettiklerini bildirir, ancak araştırma kesin bir şeyi desteklemez.

Fibromiyalji tanısı aldıysanız genel olarak sağlıklı ve dengeli bir diyetle yemek yemeyi deneyin. Doğru beslenme, vücudunuzun sağlıklı kalmasına ve iyi enerjinin sabit bir şekilde tedarik edilmesine yardımcı olabilir.

Akılda tutulması gereken diyet stratejileri:

Meyve ve sebze ye.
Bolca su iç.
Etten daha çok bitki ye.
Şeker alımını azaltın.
Elinizden gelen en iyi şekilde düzenli egzersiz yapın.
Kilo verin veya sağlıklı bir kiloya ulaşın.
Bazı gıdaların semptomlarınızı daha da kötüleştirebileceğini veya belli bir yiyeceği sık sık yedikten sonra kendinizi kötü hissettiğini görebilirsiniz. Durum böyle olduğunda, yemek yedikten sonra ne hissettiğinizi izleyebileceğiniz bir gıda günlüğü oluşturmak iyi bir fikirdir.

Bu yiyecek günlüğünü doktorunuza sunun. İkinizin belirtilerinizi ağırlaştıran gıdaları tanımlamak için birlikte çalışabilirsiniz. Bu gıdalardan kaçınma iyi bir fikir olabilir.

Fibromiyalji için bir tedavi var mı?

Fibromiyalji için bir tedavi yoktur. Bunun yerine, tedavi semptomlarınızı azaltmaya ve yaşam kalitenizi arttırmaya odaklanır. Bu genellikle ilaçlar, kendi kendine bakım stratejileri ve yaşam tarzı değişiklikleri ile başarılır.


Fibromyalji ile ilgili gerçekler ve istatistikler

Fibromiyalji, yaygın ağrıya, yorgunluğa, uyku güçlüğüne ve depresyona neden olan kronik bir durumdur. Fibromiyalji'nin tedavisi yoktur ve araştırmacılar bunun sebebini anlamıyorlar. Tedavi semptomları ve yaşam tarzını hafifleten ilaçlara ve semptomları hafifletmeye yardımcı olan alternatif tedavilere odaklanır.

18 yaş üstü 5 milyondan fazla Amerikalıya bu hastalık teşhisi kondu. Durum ile teşhis konmuş kişilerin yüzde 80 ila 90'ı kadınlar. Çoğu insana orta yaşta teşhis konur.

Fibromiyalji kroniktir. Durum tanısı alan çoğu insan, hayatlarının geri kalanında semptomlarını yaşayacaktır. Bununla birlikte, bazı insanlar acıları ve yorgunluğunun o kadar kötü olmadığı dönemler yaşayabilir.

Bu yazı Ntural Portal için https://www.healthline.com sitesinden çevrilmiştir
Fibromiyalji nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır? Fibromiyalji nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır? Reviewed by Naturalife on January 09, 2018 Rating: 5

No comments:

Home Ads

Powered by Blogger.