Glutamin Nedir? Faydaları, Kullanımı, Yan Etkileri...

Glutamin Nedir? Faydaları, Kullanımı, Yan Etkileri...
Glutamin


Glutamin Nedir?

Glutamine, vücudun kaslarını inşa etmeye ve korumaya yardımcı olan bir amino asittir . Ayrıca toksik amonyakların karaciğerden uzaklaştırılmasına yardımcı olur ve sağlıklı bir merkezi sinir sisteminin korunmasına yardımcı olur.

Beyindeki glutamin, uygun beyin fonksiyonunu sürdürmeye yardımcı olan başka bir amino asit olan glutamik asite dönüştürülebilir; vücutta bir nörotransmitter gibi davranan bir amino asit olan gamma-aminobütirik asit (GABA) düzeylerini de artırır. L-glutamin takviyeleri, zihinsel işlevi iyileştirebilir ve epilepsi, depresyon, şizofreni ve yaşlılığı tedavi etmek için kullanılmış olabilir. Glutamin sinir sistemi için önemli bir enerji kaynağıdır. Beyin yeterince glukoz almıyorsa, enerji için glutamin metabolizmasını arttırarak telafi eder. Glutamin kullanıcıları genellikle daha fazla enerji, daha az yorgunluk ve daha iyi bir ruh durumu bildirmektedir.

Glutamin Faydaları Nelerdir?

Glutamine, vücudun asit / alkalin düzeylerini dengelemeye yardımcı olarak sağlıklı bir sindirim sistemini teşvik eder. Gıdalardan alınan glutamin doğrudan doğruya ince bağırsağın hücrelerine absorbe edilebilir ve bu nedenle besleyici maddeleri absorbe etmekte güçlük çeken sindirim sistemi olan insanlar için yararlı olabilir. Bazı sağlık uzmanları, glutamin takviyelerinin, ileit ve Crohn hastalığı gibi bağırsak sorunları olan insanlara fayda sağlayabileceğine inanmaktadır. Glutamine, karaciğerdeki toksik amonyakların giderilmesine yardımcı olur; karaciğerdeki aşırı azot kendiliğinden glutamin oluşturarak amonyak haline dönüştürülür. Glutamine karaciğerin aşırı dozda alkol ve asetaminofen etkilerinden korur.

Glutamin, azotu vücudun diğer bölgelerine, özellikle de kaslara nakletmeye yardımcı olur. Azot seviyelerini düzenleyerek ve kaslardaki glikojen kaynaklarını yenilemeye yardımcı olarak, glutamin, özellikle yorucu egzersizler sırasında kas yıkımını önlemeye yardımcı olur. Birçok ciddi vücut geliştiricisi kas kitlelerini korumak ve oluşturmak için glutamin takviyesi kullanır. Glutamin hem kan hem kas dokusunda en bol amino asittir; İskelet kası dokusundaki amino asit içeriğinin yüzde 60'ına kadar glutamin bulunur. Bu amino asit kas inşa etmeye ve korumaya yardımcı olduğundan ek glutamin, diet yapanlar, vücut geliştiriciler ve kronik rahatsızlıkları olan, kanser veya AIDS gibi kasların bozulmasına katkıda bulunabilecek uzun yatak istirahatı gerektiren herkes için yararlı olabilir.

Glutamin, vücutta normal hücre bölünmesini destekler. DNA ve RNA'nın gelişmesinin ve bağışıklık sisteminin bir parçası olarak işlev gören, örneğin timosit, lenfosit ve makrofaj gibi hücrelerin oluşumu için anahtardır. Yeterli glutamin olmadan bağışıklık sistemi çalışmaz. Bu nedenle bazen glutamin, romatoid artrit, kronik yorgunluk , skleroderma ve AIDS gibi, bozuk bir bağışıklık sistemine bağlı hastalıklardan muzdarip kişiler için önerilir . Glutamin, ameliyattan veya akut hastalıklarda da faydalı olabilir. 

Çiğ yenirse, ıspanak ve maydanoz glutamin için iyi kaynaklardır. Glutamin, kapsüllerde ve toz olarak bulunur ve çoğu amino asit kompleksine eklenir. Aynı zamanda kas güçlendirici olarak satılan birçok toz içeceğe dahildir.


Karaciğer veya böbrek sorunları olan herkes, Reye sendromu veya kandaki amonyak birikimine neden olabilecek herhangi bir bozukluk türü olanlar glutamin kullanmamalıdır, çünkü durumu ağırlaştırabilir.
Glutamin Nedir? Faydaları, Kullanımı, Yan Etkileri... Glutamin Nedir? Faydaları, Kullanımı, Yan Etkileri... Reviewed by Naturalife on January 27, 2018 Rating: 5

No comments:

Home Ads

Powered by Blogger.