Omega 3 Balık Yağı Beyni ve Zihinsel Sağlığınızı Nasıl Etkiliyor?

Omega 3 Balık Yağı Beyni ve Zihinsel Sağlığınızı Nasıl Etkiliyor?
Omega 3 Balık Yağı Beyni ve Zihinsel Sağlığınızı Nasıl Etkiliyor?

Balık yağı sardalya, hamsi, uskumru ve somon gibi yağlı balıklardan elde edilen popüler bir takviye gıdadır.

Balık yağı öncelikle kalp sağlığı ve cilt avantajları için iyi bilinen iki tür omega-3 yağ asidi-eikozapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) içerir.

Bununla birlikte, balık yağı, özellikle hafif hafıza kaybı ve depresyon söz konusu olduğunda beyinde inanılmaz bir etkiye sahiptir.

Bu makale, balık yağı içerisindeki omega-3 yağ asitlerinin beyninizi ve zihinsel sağlığınızı nasıl etkileyebileceği üzerine araştırmayı gözden geçiriyor.

Balık Yağı Omega-3 Nedir?

Omega-3 yağ asitleri, balık yağının beyin ve zihinsel sağlık yararlarının çoğundan sorumlu çoklu doymamış yağlardır.

Balık yağı öncelikle iki tip omega-3 yağ asidi içerir: EPA ve DHA.

Bu iki yağ asiti hücre zarlarının bileşenleri olup vücutta güçlü anti-inflamatuar fonksiyonlara sahiptir. Ayrıca insan gelişiminde ve kalp sağlığında kritik rolleriyle tanınırlar (1).

İnsan diyetinde, EPA ve DHA neredeyse sadece yağlı balıklarda ve balık yağı içinde bulunur. Çoğu insan önerilen miktarda balık tüketmediği için birçok kişi diyetlerinde yeterli miktarda EPA ve DHA almayabilir.

Vücut, EPA ve DHA'yi alfa-linolenik asit (ALA) adı verilen başka bir omega-3'den çıkarabilir. ALA, ceviz, keten tohumları, chia tohumları, kanola yağı, soya fasulyesi ve soya yağı gibi bir dizi gıda kaynağında bulunur.

Bununla birlikte, insanlar, ALA miktarının % 10'dan azını EPA veya DHA'ya dönüştürür.

Bu nedenle, balık yağı alımı, özellikle çok fazla balık yemeyenler, ancak omega-3 yağ asitlerinin sağlık yararlarının bir kısmını elde etmek isteyenler için iyi bir seçenek olabilir.

EPA ve DHA, balık yağı içinde bulunan iki temel omega-3 yağ asitesidir. İnsanlar sıklıkla tavsiye edilen balık alımından yetersiz kaldığından, balık yağı takviyeleri size omega-3'ün sağlık yararlarını vermek için uygun bir alternatif olabilir.

Omega 3'ler Beyni Nasıl Etkiler?

Omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA normal beyin fonksiyonu ve gelişimi için yaşamın tüm aşamalarında kritik öneme sahiptir.

EPA ve DHA, gelişmekte olan bebeğin beyninde önemli rol oynamaktadır.

Bu yağ asitleri, ömrü boyunca normal beyin fonksiyonlarının korunması için hayati önem taşımaktadır. Beyin hücrelerinin hücre membranlarında bol miktarda bulunurlar ve hücre zarı sağlığını korurlar ve beyin hücreleri arasındaki iletişimi kolaylaştırırlar.

Hayvanlara omega-3 yağ asitleri içermeyen diyetler verildiğinde, beyindeki DHA miktarı azalır ve öğrenme ve hafıza eksikliği yaşamaya başlarlar.

Yaşlı erişkinlerde, kandaki DHA düzeylerinin düşük olması beynin küçültülmesi ile ilişkili olup, beyin yaşlanmasının hızlanması için bir işarettir.

Açıkçası, beyin fonksiyonları ve gelişiminde bu zararlı etkilerin bir kısmından kaçınmak için yeterli miktarda omega-3 yağlı asit elde ettiğinizden emin olunması önemlidir.


Balık Yağı alzheimer hastalığında fayda sağlayabilir

Balık yağında bulunan omega-3 yağ asitleri, beyin fonksiyonlarında ve gelişiminde önemli roller oynamaktadır. Alzheimer hastalığı veya diğer bilişsel bozukluklar gibi, hafıza problemi olan insanlarda balık yağının beyin işlevini artırabileceği iddiaları da vardır.

Alzheimer hastalığı demansın en yaygın türüdür ve milyonlarca yaşlı erişkinte beyin fonksiyonunu ve yaşam kalitesini etkiler. Bu popülasyondaki beyin işlevini artıracak bir takviye bulmak büyük, hayat boyu önemli bir keşif olacaktır.


Araştırmalardan yola çıkarak, balık yağı takviyeleri insanların beyin fonksiyonlarındaki düşüşün ilk evrelerinde onları almaya başlamasıyla faydalı olabilir gibi görünüyor.

Araştırmalar, balık yağı Alzheimer hastalığı olan insanlarda beyin fonksiyonlarını iyileştirmediğini gösteriyor. Bununla birlikte, araştırmalar, beyin fonksiyonlarında hafif düşüş gösteren kişilerin balık yağı almalarını önermektedir.

Balık Yağı ve Depresyon

İnsanlar uzun zamandır balık yağının zihinsel sağlığın geliştirilmesiyle bağlantılı olduğunu düşünüyorlardı, peki araştırma aslında bu iddiayı destekliyor mu?

Yakın tarihli bir klinik araştırmada, balık yağı takviyelerinin alarak, depresyon hastalarında depresif belirtileri iyileştirdiği ve antidepresan ilaçlarla karşılaştırıldığında etkili olduğu sonucuna varılmıştır.

EPA ve omega-3'ün depresif belirtileri nasıl iyileştirdiği hala açık değildir.

Araştırmacılar beyindeki serotonin ve serotonin reseptörleri üzerindeki etkileri ile ilişkili olabileceğini öne sürdü. Bazıları, balık yağından omega-3'ün, anti-inflamatuar etkiler yoluyla depresif belirtileri iyileştirebileceğini önermişlerdir.

Bazı araştırmalar, balık yağı ile sınırda kişilik bozukluğu ve bipolar bozukluk gibi diğer zihinsel sağlık koşullarını hafifletebileceğini göstermektedir.

Bununla birlikte, tıp camiası kesin önerilerde bulunmadan önce daha yüksek kaliteli araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

ÖZET
Balık yağı takviyeleri, özellikle de daha yüksek miktarda EPA içeren yağlar, depresyon hastalarında depresif belirtileri iyileştirebilir.

Balık Yağı, Sağlıklı İnsanlarda Beyin Fonksiyonunu Geliştirmiyor

Bu yazıda balık yağı Alzheimer hastalığına etkileri ve beyin fonksiyonlarında hafif düşüşler tartışılmış ancak birçok kişi normal beyin fonksiyonlarına sahip insanların etkileri konusunda çok merak ediyor.

Daha yüksek kaliteli kontrollü çalışmaların çoğu, balık yağından omega-3'ün eklenmesinin, mevcut bellek problemleri olmayan sağlıklı bireylerde beyin fonksiyonunu iyileştirmediği konusunda hemfikir.

159 genç erişkin üzerinde yapılan bir çalışmada, günde 1 gram balık yağı içeren takviyeleri almak, beyin işlevini artırmadı.

ÖZET
Klinik çalışmalar, normal beyin fonksiyonuna sahip sağlıklı kişilerin balık yağı takviyeleri aldıktan sonra beyin fonksiyonlarında değişiklik görmediğini göstermiştir.

Beyniniz için Balık Yağı almalı mısınız?

Mevcut en iyi araştırmaya dayanarak, beyin fonksiyonlarında hafif bir düşüş yaşarsanız veya depresyon teşhisi konduğunuzda balık yağı almayı düşünebilirsiniz.

Balık yağı takviyeleri alman için başka sağlık nedenleri olabilir, ancak bu iki grup insan muhtemelen beyin ve zihinsel sağlık açısından en fazla yararı görecektir.

Beyin fonksiyonlarında ve zihinsel sağlığında faydaları görmek için balık yağı içerisindeki omega-3'ün ne kadarına ihtiyaç duyduğunuzla ilgili resmi bir tavsiye bulunmamaktadır.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi, günde 3.000 mg omega-3 yağ asidi takviyeleri alımı için güvenli bir üst sınır belirledi. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi tavsiyelerini biraz daha yüksek, günde en fazla 5.000 mg olarak belirledi.

Günlük balık yağı ile 1,000-2,000 mg omega-3 yağ asitleri almak, muhtemelen, önerilen üst limitin altında olan iyi bir başlangıç ​​noktasıdır. Depresyon hastaları, daha yüksek miktarda EPA içeren balık yağı takviyeleri seçmelidir.

Balık yağı takviyelerini değerlendirirken etiketleri dikkatle okumanız çok önemlidir. 1.000 mg'lık bir balık yağı kapsülü, 500 mg'dan daha az omega-3 yağ asitleri içerebilir, ancak bu, markadan markaya farklılık gösterecektir.

Genel olarak, balık yağı takviyeleri, daha önce bahsedilen dozaj altındaki dozajlarda güvenli kabul edilir.

Bununla birlikte, her zaman olduğu gibi, balık yağı takviyeleri almadan önce doktorunuza bilgi vermelisiniz. Kan pıhtılaşması üzerindeki potansiyel etkileri nedeniyle, şu anda kan inceltici ilaçlar alıyorsanız veya yaklaşmakta olan bir cerrahiniz varsa bu özellikle önemlidir.

Depresyon ya da beyin fonksiyonlarında hafif bir düşüş olan insanlar günlük olarak balık yağı ile 1,000-2,000 mg omega-3s almayı düşünebilir. Balık yağı takviyeleri kan pıhtılaşmasını etkileyebileceğinden, bunları almadan önce doktorunuzla konuşun.

EPA ve DHA, normal beyin fonksiyonu ve gelişiminde hayati önem taşıyan, balık yağında bulunan omega-3 yağ asitleridır.

Depresyon ya da beyin fonksiyonlarında hafif bir düşüş olan insanlar, semptomlarında ve beyin fonksiyonlarında düzelmeler görebilecekleri için, balık yağından omega-3s almayı düşünmelidir.

Ne yazık ki, araştırmalar balık yağının normal beyin fonksiyonlarına sahip insanlarda veya Alzheimer hastalığında çok fazla etkisinin olmadığını göstermiştir.

Balık yağı tipik olarak kalp sağlığına olan faydalarından dolayı övülse de, beyin ve zihinsel sağlık üzerinde de inanılmaz etkileri vardır.





Omega 3 Balık Yağı Beyni ve Zihinsel Sağlığınızı Nasıl Etkiliyor? Omega 3 Balık Yağı Beyni ve Zihinsel Sağlığınızı Nasıl Etkiliyor? Reviewed by Naturalife on January 11, 2018 Rating: 5

No comments:

Home Ads

Powered by Blogger.