Krill Yağı vs Balık Yağı: Hangisi daha iyi?

Krill Yağı vs Balık Yağı: Hangisi daha iyi?
Krill Yağı vs Balık Yağı: Hangisi daha iyi?

Hamsi, uskumru ve somon gibi yağlı balıklardan türetilen balık yağı, dünyadaki en popüler diyet takviyelerinin başında gelir.

Sağlığa sağladığı yararlar omega-3 yağ asitlerinin iki türü sayesindedir; eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA). Her ikisinin de yapılan çalışmalarda kalp ve beyin sağlığını geliştirdiği gösterilmiştir.

Yakın zamanda, kril yağı adı verilen bir takviye, EPA ve DHA bakımından zengin bir başka ürün olarak ortaya çıktı. Bazı insanlar krill yağının balık yağından daha fazla fayda sağladığını iddia ediyorlar bile.

Bu yazı krill yağı ile balık yağı arasındaki farkları incelenmiş ve hangisinin sağlığınız için daha iyi olduğunu belirlemek için kanıtları değerlendirmektedir.

Kril Yağı Nedir?

Çoğu insan balık yemi olarak biliyor, ancak daha az kişi kril yağı takviyelerini biliyor.

Kril yağı, Antartika krili denilen küçük kabuklulara aittir. Bu deniz canlıları, balinalar, mühürler, penguenler ve diğer kuşlar da dahil olmak üzere birçok hayvan için besleyici bir maddedir.

Balık yağı gibi krill yağı, sağlık yararlarının çoğunu sağlayan iki omega-3 yağ asidi türü olan EPA ve DHA bakımından zengindir . Bununla birlikte, kril yağdaki yağ asitleri, balık yağıdakinden yapısal olarak farklıdır ve bu vücudun bunları kullanma biçimini etkileyebilir.

Kril yağı balık yağından ile farklı görünüyor. Balık yağı genellikle sarı tonundadır. Doğal olarak oluşan astaksantin adlı bir antioksidan ise, krili yağına kırmızımsı bir renk verir.

Kril yağı, EPA ve DHA omega-3 yağ asitlerini içeren bir takviyedir. Yağ asitlerinin kimyasal yapısı ve kırmızı rengi, balık yağından ayırır.

Vücudunuz Kril Yağı'nı Daha İyi Özümser

Balık yağı ve kril yağı, hem EPA hem de DHA'nın mükemmel kaynaklar olmasına rağmen, bazı çalışmalar, vücudun krili yağı içindeki yağ asitlerini balık yağı içinden daha iyi absorbe edebileceğini ve kullanabileceğini önermektedir.

Balık yağı içerisindeki yağ asitleri trigliserid formunda bulunur. Öte yandan, krili yağı içerisindeki yağ asitlerinin birçoğu fosfolipid formunda bulunur ve birçok uzman bu ürünlerin emilimini ve etkinliğini artırmaya yardımcı olduğuna inanıyor.

Bir çalışma, katılımcılara balık ya da krill yağı verdi ve birkaç gün içinde kandaki yağ asitlerinin seviyelerini ölçtü.

72 saatten uzun sürede, kril yağı kullananlarda EPA ve DHA'nın kan konsantrasyonları daha yüksekti. Bu sonuçlar, katılımcının krili yağı balığın yağından daha iyi emdiği anlamına gelmektedir.

Buna rağmen herhangi kesin bir sonuç çıkarmadan önce daha fazla çalışma yapılması gereklidir.

Bazı çalışmalar, krili yağının balık yağından daha iyi absorbe olabileceğini önermektedir. Bununla birlikte, kesin sonuçların verilmeden önce daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Krill Yağı Daha Fazla Antioksidan İçeriyor

Antioksidanlar, vücudun oksidatif strese karşı korunmasına yardımcı olur.

Krill yağı, çoğu balık yağında bulunmayan, astaksantin adı verilen bir antioksidan içerir.

Birçok kişi, krill yağı içindeki astaksantinin oksidasyondan koruduğunu ve rafta daha uzun süre durmasını sağladığını iddia ediyor. Bununla birlikte, kesin bir araştırma bu iddiayı doğrulamamıştır.

Bununla birlikte, araştırmalar astaksantinin antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklerinin bazı kalp sağlığı yararları sağlayabileceğini göstermiştir.

Örneğin, bir çalışma, izole astaksantinin, trigliseritleri düşürdüğünü ve hafifçe kan lipidleri yüksek kişilerde "iyi" HDL kolesterolü artırdığını gösterdi.

Krill yağı, oksidasyondan koruyan ve bazı kalp sağlığı faydaları sağlayabilen, astaksantin adı verilen güçlü bir antioksidan içerir.

Krill Yağı Kalp Sağlığını Balık Yağından Daha Fazla Geliştirebilir

Balık yağı, kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkileri ile bilinir, ancak birçok çalışma, krill yağı ile kalp sağlığını muhtemelen büyük ölçüde artırabileceğini göstermiştir.

Bununla birlikte, kril yağının, kan şekeri, trigliseridleri ve "kötü" LDL kolesterolü düşürmede balık yağına göre daha etkili olduğunu keşfettiler.

Belki de daha da ilginci,  düşük dozlarda verildiği halde, kriliyağı balık yağından daha etkili bulundu.

Bunun sadece bir çalışma olduğunu belirtmek gerekir. Bu nedenle, krill yağı ve balık yağı etkilerini kalp sağlığı üzerinde karşılaştırmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Bir çalışmada, kril yağının, kalp hastalığı için çeşitli risk faktörlerini düşürmede balık yağı bakımından daha etkili olduğu bulundu. Bu bulguları doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Balık yağı daha ucuzdur ve daha erişilebilir

Balık yağı üzerinde krill yağı üzerinde bulunan bir avantaj, tipik olarak çok daha ucuz ve daha erişilebilir olmasıdır.

Krili yağı, balık yağı sağlık yararlarının çoğunu paylaşabilir ve hatta aşabilir, ancak daha yüksek bir maliyet getirmektedir. Pahalı hasat ve işleme yöntemleri nedeniyle, kril yağı genellikle balık yağından 10 kat daha pahalı olabilir.

Bununla birlikte, balık yağı sadece daha ucuz değildir. Ayrıca genellikle daha erişilebilir.

Yaşadığınız yere ve alışverişinize bağlı olarak, krili yağı takviyeleri bulmakta zorluk çekebilirsiniz.

Kril ya da Balık yağı almalı mısınız?

Genel olarak, her iki takviye de omega-3 yağ asitlerinin mükemmel kaynaklarıdır ve sağlık yararlarını desteklemek için kaliteli araştırmalara sahiptir.

Bazı kanıtlar, kril yağının kalp hastalığı için çeşitli risk faktörlerini iyileştirmede balık yağı ile karşılaştırıldığında daha etkili olabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, bu araştırma çok kısıtlıdır ve bir ek araştırma, birinin diğerinden üstün olduğunu doğrulamamıştır.

Fiyatdaki aşırı fark ve birinin diğerlerinden daha iyi olduğunu gösteren sınırlı araştırma nedeniyle, balık yağı ile takviye edilmesi en mantıklı olabilir.

Krill yağı harcamak için fazladan geliriniz varsa ve krill yağının daha iyi emildiğini ve daha fazla kalp sağlığı yararları olabilileceğini gösteren sınırlı araştırmaları takip etmek istiyorsanız krill yağı almayı düşünebilirsiniz.

Balık ve kril yağının kan pıhtılaşmasını etkileyebileceğini unutmamak önemlidir; bu nedenle, şu anda kan inceltici ilaçlar kullanıyorsanız veya kan bozukluğunuz varsa, bu takviyeleri kullanmadan önce sağlık uzmanınıza danışın.

Ayrıca, herhangi bir balık ya da kabuklu deniz hayvanı alerjisi geçmişi varsa sağlık uzmanınızla konuştuğunuzdan emin olun.


Eğer EPA ve DHA bakımından zengin bir takviyeyi makul bir fiyata arıyorsanız, balık yağı en iyi seçenek olabilir.

Öte yandan, potansiyel olarak daha fazla sağlık yardımı için ekstra para harcamak istiyorsanız, krili yağı almayı düşünebilirsiniz.

Farklılıklarına rağmen, krill yağı ve balık yağı DHA ve EPA'nın önemli kaynağıdır ve sağlık yararlarını desteklemek için bol miktarda araştırma yapmıştır.

Krill Yağı vs Balık Yağı: Hangisi daha iyi? Krill Yağı vs Balık Yağı: Hangisi daha iyi? Reviewed by Naturalife on January 23, 2018 Rating: 5

No comments:

Home Ads

Powered by Blogger.