Probiyotikler ve Sindirim Sağlığı

Probiyotikler ve Sindirim Sağlığı
Probiyotikler ve Sindirim Sağlığı


Vücudundaki bakterilerin vücudundaki hücrelerden 10 kat fazla olduğunu biliyor muydunuz?

Bu doğrudur ve bunların çoğu bağırsağınızda bulunur.

Ancak panik yapmaya gerek yoktur, çoğu bakteri oldukça zararsızdır.


Probiyotikler, bu dost bakterileri içeren gıdalar ya da takviyelerdir ve bağırsaklarınızı sağlık artırıcı mikroorganizmalarla kolonileştirmeye yardımcı olması beklenir.


Bağırsağınızın bakımını yapmak ve orada bulunan dostu bakteri sayısını arttırmak, sağlığınız için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri olabilir.

Probiyotikler Nedir?

Resmi tanıma göre, probiyotikler, "yeterli miktarda verildiğinde, sağlık yararı sağlayan canlı mikroorganizmalar"

Probiyotikler genellikle bakterilerdir, ancak probiyotik olarak işlev görebilecek bir maya türü de vardır.

Bakteri fermantasyonu ile hazırlanan besinlerin yanı sıra takviyeden de probiyotikler alabilirsiniz.

Probiyotik gıdalar arasında yoğurt, kefir, lahana turşusu ve diğerleri bulunur. Probiotikler, bağırsakta bulunan kolay bakterileri beslemeye yardımcı olan diyet lifleri olan prebiyotiklerle karıştırılmamalıdır.

Aslında sağlığa yararları olduğu gösterilen onlarca farklı probiyotik bakteri vardır.

En yaygın gruplar arasında Lactobacillus ve Bifidobacterium bulunur. Sonra her grupta birçok farklı tür bulunur ve her türde birçok suş bulunur.

İlginçtir, farklı probiyotikler farklı sağlık koşulları için çalışıyor gibi görünmektedir. Bu nedenle doğru türde probiyotik seçimi esastır.

Birçok probiyotik takviyesi, aynı ekte farklı türleri bir araya getirir. Bunlar geniş spektrumlu probiyotikler veya çoklu probiyotikler olarak bilinirler.

Bunun yeni, ancak hızla genişleyen bir araştırma alanı olduğunu unutmayın.

Kanıtlar umut vericiyse de, probiyotiklerin bu makalede adı geçen tüm sağlık koşullarına yardımcı olduğu kesin olarak ispatlanmamıştır.


Probiyotikler, yeterli miktarda tüketildiğinde sağlık yararlarına neden olan canlı mikroorganizmalardır. Birçok farklı türü vardır ve yiyeceklerden veya takviyeden alabilirsiniz.

Bağırsakta Mikroorganizmaların Önemi

Bağırsağınızdaki mikroorganizmaların kompleks topluluğuna bağırsak florası denir.

Bağırsağınızda aslında yüzlerce farklı mikroorganizma türü vardır; bazı rakamlar 1000'e kadar çıkar.

Buna bakteri, maya ve virüs dahildir. Büyük çoğunluk bakteridir.

Bağırsak florasının çoğu sindirim sisteminin son kısmı olan kolonda veya kalın bağırsakta bulunur.

Bağırsak florasının metabolik aktiviteleri aslında bir organın metabolik aktivitelerine benzemektedir. Bu nedenle, bazı bilim insanları bağırsak florasına "unutulmuş organ" derler.

Bağırsak florası aslında sağlık için önemli olan birçok fonksiyonu yerine getirir. K vitamini ve bazı B vitaminleri gibi vitaminleri üretir.

Ayrıca lifleri bağırsak duvarını besleyen ve birçok metabolik fonksiyonu yerine getiren kısa zincirli butirat, propiyonat ve asetat yağı haline getirir.

Ayrıca bağışıklık sistemini uyarırlar ve bağırsağın bütünlüğünü düzenlerler. Bu, istenmeyen maddelerin vücuda "sızıntı yapmasını" önlemeye ve bir bağışıklık tepkisi uyandırmaya yardımcı olabilir.

Bununla birlikte bağırsaktaki tüm organizmalar dostça değildir. Bazıları iyi, bazıları kötü.

Bağırsak florası aslında oldukça duyarlıdır ve çalışmalar "dengesiz" bir bağırsak florasının çok sayıda hastalıkla bağlantılı olduğunu göstermektedir.

Bu, obezite, tip 2 diyabet, metabolik sendrom, kalp hastalığı, kolorektal kanser, Alzheimer, depresyon ve daha birçok hastalığı içerir.


Bağırsak florası yüzlerce farklı mikroorganizma türünden oluşur. Probiyotikler, bağırsak florasının optimum performans göstermesine yardımcı olur.


Probiyotikler ve Sindirim Sağlığı

Probiyotikler sindirim sağlığı açısından oldukça faydalıdır.

En güçlü kanıt antibiyotikle ilişkili ishal ile ilgilidir.
İnsanlar antibiyotik aldığında, özellikle de uzun süre antibiyotik kullanırlarsa, enfeksiyon ortadan kaldırıldıktan sonra çoğu kez ishalden muzdarip olurlar.

Bunun nedeni, antibiyotiklerin dengeyi değiştiren ve "kötü" bakterilerin gelişmesine izin veren bağırsaktaki doğal bakterilerin çoğunu öldürmesidir.

Düzinelerce çalışma, probiyotik takviyelerin antibiyotikle ilişkili ishale yardımcı olabileceğine dair güçlü kanıtlar sağlamıştır.

Probiyotiklerin, çok yaygın bir sindirim bozukluğu olan irritabl bağırsak sendromuna karşı faydalı olduğu da gösterildi. Gaz azaltabilir, şişkinlik, kabızlık, ishal ve diğer semptomları azaltabilirler.

Bazı çalışmalar ayrıca, probiyotiklerin Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi inflamatuvar bağırsak hastalıklarına karşı faydalı olabileceğini göstermektedir.

Probiyotikler, ülserlerin ve mide kanserinin ana sürücüsü Helicobacter pylori enfeksiyonlarına karşı da yararlı olabilir.

Halen kurtulamadığınız sindirim problemleriniz varsa, belki de bir probiyotik takviyeleri düşünmeniz gereken bir şeydir.

Probiotiklerin çeşitli sindirim problemlerine karşı etkili olduğu gösterilmiştir. Buna antibiyotikle ilişkili ishal ve irritabl bağırsak sendromu dahildir.

Probiyotikler ve Kilo Verme

Obez insanlar, zayıf insanlardan farklı bağırsak bakterilerine sahiptir.

Hayvan çalışmaları, yağsız hayvanlardan alınan dışkı naklinin obez hayvanların kilo vermesini sağladığını gösterdi.

Bu nedenle, birçok bilim insanı şimdi bağırsak bakterilerinin vücuttaki yağ oranını belirlemede önemli olduğuna inanıyor.

Bunun çok daha fazla araştırılması gerekse de, bazı probiyotik suşların kilo kaybına yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Bununla ilgili en etkileyici çalışma 2013'te yayınlandı. Obeziteye sahip 210 kişinin (göbek bölgesinde çok miktarda yağ) çalışmasıydı.

Bu çalışmada, probiyotik Lactobacillus gasseri kullanıldığında, insanlar 12 haftalık bir sürede (% 40) karın yağ kütlelerinin% 8.5'ini kaybetmişlerdir.

Probiyotiği almayı bıraktıklarında, 4 hafta içinde göbek yağını geri kazandılar.

Ayrıca, Lactobacillus rhamnosus ve Bifidobacterium lactis'in kilo kaybı ve obezitenin önlenmesine yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar da bulunmaktadır.

Bununla birlikte, herhangi bir öneri yapılmadan önce daha fazla çalışılması gerekir.


Ayrıca, diğer probiyotik suşların kaybı değil, kilo alımına bile neden olabileceğini gösteren bazı hayvan çalışmaları bulunmaktadır.

Bazı probiyotik suşların insanlara kilo vermesine yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar var, ancak bunun daha fazla çalışılması gerekiyor.

Probiyotiklerin Diğer Sağlık Faydaları

Probiyotiklerin tüm inanılmaz faydalarına ulaşmak bu makalenin kapsamı dışındadır.

Bununla birlikte, kesinlikle burada vurgulamaya değer birkaçı var:

İnflamasyon: Probiotiklerin, birçok hastalığın önde gelen sürücüsü olan sistemik inflamasyonu azalttığı gösterilmiştir.

Depresyon ve kaygı: Probiyotik suş Lactobacillus helveticus ve Bifidobacterium longum'un, klinik depresyonu olan kişilerde anksiyete ve depresyon belirtilerini azalttığı gösterilmiştir.

Kan kolesterolü: Çeşitli probiyotiklerin toplam ve LDL kolesterol düzeylerini düşürdüğü gösterilmiştir
.
Kan basıncı: Probiotiklerin kan basıncında az miktarda düşüşe neden olduğu gösterilmiştir.

Bağışıklık fonksiyonu: Birkaç probiyotik suş, bağışıklık fonksiyonunu artırabilir ve soğuk algınlığı da dahil enfeksiyon riskini azaltabilir.

Deri sağlığı: Probiyotiklerin akne, rozasea ve egzama yanı sıra diğer cilt hastalıkları için yararlı olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.

Bu buzdağının sadece ucu. Probiotiklerin diğer sağlık sorunları geniş bir yelpazede yararlı olduğu gösterilmiştir.

Probiotiklerin çok sayıda sağlık yararı olduğu gösterilmiştir. Bunlar, depresyon ve kaygıları azaltabilir, kalp sağlığını iyileştirebilir ve bağışıklık işlevini güçlendirebilir.

Herhangi Yan Etkiler Var mı?

Probiyotikler genellikle iyi tolere edilir ve çoğu insan için güvenli kabul edilir.

Bununla birlikte, ilk birkaç gün içinde, sindirime ilişkin yan etkiler yaşayabilirsiniz. Buna gaz ve hafif karın rahatsızlığı dahildir.

Bu başlangıç ​​uyum periyodu bittikten sonra sindiriminiz eskisinden daha iyi olmalı.

Tehlikeli bağışıklık sistemine sahip insanlarda probiyotikler tehlikeli enfeksiyonlara neden olabilir. Buna HIV, AIDS ve diğer bazı koşulları olan insanlar dahildir.

Tıbbi bir durumunuz varsa, kesinlikle bir probiyotik almadan önce doktorunuza danışın.
Probiyotikler ve Sindirim Sağlığı Probiyotikler ve Sindirim Sağlığı Reviewed by Naturalife on January 09, 2018 Rating: 5

No comments:

Home Ads

Powered by Blogger.