Glutatyon Nedir? Glutatyonun İnanılmaz Faydaları Nelerdir?

Glutatyon Nedir? Glutatyonun İnanılmaz Faydaları Nelerdir?
Glutatyon Nedir? Glutatyonun İnanılmaz Faydaları Nelerdir?


Glutatyon Nedir?

Glutatyon, hücrelerde üretilen bir antioksidandır. Genellikle üç amino asitten oluşur: glutamin, glisin ve sistein.

Vücuttaki glutatyon seviyeleri zayıf beslenme, çevresel toksinler ve stres gibi bir dizi faktörle azaltılabilir. Seviyeleri yaşla birlikte de azalmaktadır.

Vücut tarafından doğal olarak üretilmesine ilaveten,  kapsül ve sıvı formda oral bir takviye gıda olarak satılır.

Glutatyonun faydaları

1. Oksidatif stres azalır
Oksidatif stres, serbest radikallerin üretimi ile vücudun onlarla mücadele kabiliyeti arasında bir dengesizlik olduğu zaman oluşur. Aşırı oksidatif stres seviyeleri, birden fazla hastalığın öncüsü olabilir. Bunlara diyabet, kanser ve romatoid artrit dahildir. Glutatyon, oksidatif stresin etkisini azaltmaya yardımcı olur.

Journal of Cancer Science and Therapy'da aktarılan bir makalede, glutatyon eksikliğinin kansere neden olabilecek oksidatif stres düzeylerinde artışa neden olduğu belirtildi. Ayrıca yüksek glutatyon düzeylerinin kanser hücrelerinde antioksidan düzeylerini ve oksidatif strese direncini artırdığını belirtti.

2. Sedef hastalığını iyileştirebilir
Küçük bir çalışma, peynir altı suyunun proteinin oral yoldan verildiğinde ilave bir tedaviyle veya ek tedavi olmadan iyileşme sağladığını gösterdi. Peyniraltı suyu proteininin daha önce glutatyon düzeylerini arttırdığı biliniyordu. Çalışmaya katılanlara üç ay boyunca peynir altı suyu verildi. Araştırmacılar daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirttiler.

3. Alkollü ve alkolsüz yağlı karaciğer hastalığında hücre hasarını azaltır.
Karaciğerdeki hücre ölümü, glutatyon da dahil olmak üzere antioksidanların eksikliği ile daha da kötüleşebilir. Bu hem alkol kullananlarda hem de alkol kullananlarda yağlı karaciğer hastalığına neden olabilir. Glutatyonun, alkolik ve alkolsüz kronik yağlı karaciğer hastalığı olan bireylerin kanlarındaki protein, enzim ve bilirubin düzeylerini iyileştirdiği gösterilmiştir.

Bir çalışma glutatyonun yüksek dozlarda yağlı karaciğer hastalığı olanlara verildiğinde çok etkili olduğunu bildirmiştir. Çalışmaya katılanlar karaciğerdeki hücre hasarının bir göstergesi olan malondialdehit de azalma gösterdi.

Bir başka küçük çalışma, oral yoldan verilen glutatyonun, proaktif yaşam tarzı değişiklikleri sonrasında alkolsüz olmayan yağlı karaciğer hastalığı olan insanlar üzerinde olumlu etkileri olduğunu buldu.

4. Yaşlı bireylerde insülin direncini arttırır.
İnsanlar yaşlandıkça daha az glutatyon üretirler. Baylor Tıp Fakültesi araştırmacıları, yaşlı bireylerde kilo kontrolü ve insülin direncinde glutatyonun rolünü keşfetmek için hayvan ve insan çalışmalarının bir kombinasyonunu kullandı. Çalışma bulguları, düşük glutatyon düzeylerinin, daha az yağ yakma ve vücuttaki yüksek yağ depoları oranları ile ilişkili olduğunu gösterdi.

Daha yaşlı bireylerde glutatyon düzeylerini artırmak için diyetlerine sistein ve glisin eklendi ve bunlar iki hafta içinde hızlanarak insülin direncini ve yağ yakmayı artırdı.

5. Periferik arter hastalığı olan kişilere faydalıdır.
Periferik arter hastalığı, periferik arterler plakla tıkandığında oluşur. Genellikle bacaklarda olur. Bir çalışma, glutatyonun dolaşımı geliştirdiğini ve çalışma katılımcılarının uzun vadede ağrıdan uzak kalma yeteneğini artırdığını bildirdi.

6. Parkinson hastalığının semptomlarını azaltır.
Parkinson hastalığı merkezi sinir sistemini etkiler ve tremor gibi belirtilerle tanımlanır. Halen hiçbir kesin tedavisi yoktur. Daha eski bir çalışmada glutatyonun titreme ve sertlik gibi semptomlara olumlu etkileri belgelenmiştir. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, bu olgu sunumu, glutatyonun semptomları azaltmaya yardımcı olabileceğini ve bu hastalığı olan kişilerin yaşam kalitesini artırdığını düşündürmektedir.

7. Otoimmün hastalıkla mücadelede yardımcı olabilir.
Otoimmün hastalıklardan kaynaklanan kronik enflamasyon oksidatif stresini artırabilir. Bu hastalıklar, romatoid artrit, çölyak hastalığı ve lupus içerir. Bir çalışmaya göre, glutatyon vücudun immünolojik tepkisini uyararak veya azaltarak oksidatif stresin azalmasına yardımcı olur. Otoimmün hastalıklar, spesifik hücrelerde mitokondridere saldırır. Glutathione, serbest radikalleri yok ederek hücre mitokondrisini korumak için çalışır.

8. Otizmi olan çocuklarda oksidatif hasarı azaltabilir
Tıp Bilimleri Monitöründe rapor edilen bir klinik araştırma da dahil olmak üzere birçok çalışma, otizmi olan çocukların beyninde daha yüksek seviyelerde oksidatif hasar ve düşük glutatyon seviyelerine sahip olduğunu ortaya koymaktadır. Cıva gibi maddeler otizm olan çocuklarda nörolojik hasara duyarlılığı arttırmıştır.

3-13 yaş arasındaki çocuklar üzerinde yapılan sekiz haftalık klinik araştırmada oral veya transdermal glutatyon uygulamaları yapıldı. Otistik belirti değişiklikleri çalışmanın bir parçası olarak değerlendirilmedi, ancak her iki gruptaki çocuklar sistein, plazma sülfat ve tam kan glutatyon düzeylerinde iyileşme gösterdi.

9. Solunum yolu hastalıklarının semptomlarını azaltabilir.
N-asetilsistein, astım ve kistik fibroz gibi durumların tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Bir uçucu madde olarak, mukusun inceltilmesine yardımcı olur. Enflamasyonu da azaltır. N-asetilsistein glutatyonun yan ürünüdür.

Bazı gıdalarda glutatyon bulunur, ancak pişirme ve pastörizasyon sırasında önemli ölçüde azalır. En yüksek konsantrasyonları:

pastörize edilmemiş süt ve diğer pastörize edilmemiş süt ürünleri
taze meyveler ve sebzeler, örneğin avokado ve kuşkonmaz.

Glutatyon içeren besinler

Glutatyon, sülfür moleküllerini içerdiğinden, sülfür içeriği yüksek gıdalar vücudun doğal üretimini artırmaya yardımcı olabilir. Bu gıdalar şunları içerir:

brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası ve bitter çikolata 
turpgil sebzeler
sarımsak ve soğan gibi allium sebzeler
yumurta
Fındık
bakliyat
yağsız protein, örneğin balık ve tavuk

Glutatyon düzeylerini doğal olarak artırmaya yardımcı olan diğer gıdalar ve otlar şunları içerir:

devedikeni
keten tohumu
guso yosunu
Glutatiyon uykusuzluktan da olumsuz etkilenir. Düzgün bir şekilde dinlenmek, seviyelerin yükselmesine yardımcı olabilir.

Glutatyonun Yan etkisi var mıdır?

Glutatyonu zenginleştiren gıdalar açısından zengin bir diyet, herhangi bir risk oluşturmaz. Bununla birlikte, takviyeleri almak herkes için önerilmeyebilir. Sizin için doğru olup olmadığını belirlemek için doktorunuzla glutatyon hakkında konuşun. Olası yan etkiler şunları içerir:

karın krampları
şişkinlik
bronş daralmasına bağlı nefes zorluğu
kızarıklık gibi allerjik reaksiyonlar


Glutatyon, vücudun hücrelerinde yapılan güçlü bir antioksidandır. Yaşlanma, stres ve toksine maruz kalma sonucu seviyeleri azalır. Artan glutatyon, oksidatif stresin azaltılması da dahil olmak üzere birçok sağlık faydası sağlayabilir.
Glutatyon Nedir? Glutatyonun İnanılmaz Faydaları Nelerdir? Glutatyon Nedir? Glutatyonun İnanılmaz Faydaları Nelerdir? Reviewed by Naturalife on January 12, 2018 Rating: 5

No comments:

Home Ads

Powered by Blogger.