Bromelain Nedir? Faydaları, Kullanımı, Yan Etkileri

Bromelain Nedir?
Bromelain


Bromelain Nedir?

Bromelain, ananasın kökünden ve meyvesinden çıkarılan bir enzimdir. Vücuttaki iltihaplanmayı azaltmak, yaraların ve çürüklerin iyileşmesini hızlandırmak ve proteinlerin sindirimine yardımcı olmak için kullanılır. Ön çalışmalar, kardiyovasküler hastalık ve kanserle mücadelede faydalı olabileceğini düşündürmektedir.

Bromelain, travmanın neden olduğu ağrı ve şişme (spor yaralanmaları, cerrahi ve enfeksiyonlar dahil) için etkili bir tedavi olarak kabul edilmektedir. Birçok çalışma bromelain'in yeteneği, fibrin birikimi ve lökotrienler gibi güçlü inflamatuvar maddeleri önleyerek vücudun daha çabuk iyileşmesine yardımcı olduğunu defalarca göstermiştir.

Her gün 1.200 ila 1.800 miligram bromelain almanın, romatoid artrit ile muzdarip olanlardaki ağrılı inflamasyonun önlenmesine yardımcı olabileceğine dair güçlü kanıtlar var. Bromelain antibiyotiklerle kombine edildiğinde sinüzite eşlik eden inflamasyonu azaltabilir. Çalışmalar, bromelain'in şişmeyi azaltmak ve solunumu geliştirmek için faydalı olduğunu göstermiştir.

Bromelain, trombositlerin bir araya toplanmasını (kümeleşmesini) engeller ve bu nedenle kalp krizine neden olabilecek plak oluşumundan kaynaklanan kalp hastalığını önlemeye yardımcı olabileceği teorisine sahiptir. Anjina ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) tedavisinde hem etkin hem de diğer terapilerle birlikte etkileri araştırılmıştır. Bununla birlikte, yüksek bromelain dozları kalp atış hızını ve kalp hastalığını tedavi etmek için reçete edilen kan incelticilerinin etkilerini artırabilir; kardiyovasküler hastalığı olan insanlar bromelain takviyelerini denemeden önce doktorlarıyla konuşmalıdır.

Bromelain antibiyotikler, kemoterapi ilaçları ve bazı kan basıncı ilaçları gibi bazı ilaçların emilimini artırabilir. Bromelain'in kanser tedavilerinin daha başarılı olmasına yardımcı olabileceği teorisi ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte, bazı araştırmacılar, bromelain'in diğer ilaçların etkilerini de arttırabileceğinden endişe ediyor; özellikle de warfarin (Coumadin) gibi kan düşürücü ilaçlar; Motrin, Advil, naproksen ve aspirin gibi anti-inflamatuar ilaçlar; klopidogrel (Plavix) gibi antitrombosit ilaçlar; otlar , örneğin ginkgo , palmetto veya sarımsak ; ve yüksek dozda E vitamini. Bu maddeleri kullanan veya kanama rahatsızlığı olan insanlar bu takviyeyi dikkatle almalıdır.

Bromelain, premenstrüel kramplara neden olan prostaglandin hormonlarını inhibe ederek adet öncesi sendromundan (PMS) muzdarip olanlara yardımcı olabilir, ancak bazı çalışmalar bromelainin menstruasyon sırasında kanamayı artırabileceğini göstermiştir.

Acı ya da iltihap çekiyorsanız ya da kısa bir süre önce bir yaralanma yaşamışsanız, bromelain takviyelerini alarak çok fayda sağlayabilirsiniz. Bromelain için Tavsiye Edilen Diyet yoktur, ancak günde üç kez alınan 1000 miligrama kadar olan dozlar toksik etkiler göstermemiştir. Bromelain takviyeleri tabletlerde ve topikal kremde bulunur. Bazı uzmanlar , bromelain etkilerini artırması için magnezyum ile birlikte, boş bir karın (patates ve soya fasulyesi emilimini arttırabilir) üzerine bromelain almayı önerir .

Ananas, ağaç veya çimen poleni, havuç, kereviz, rezene , arı, arı, lateks veya una alerjisi olan insanlar bromelainden kaçınmalıdır çünkü bu insanlarda alerjik ve astımlı reaksiyonlara neden olduğu bildirilmiştir.


Bununla birlikte, bromelain kullanımı ile çok az ciddi yan etki rapor edilmiştir. Bildirilen en yaygın yan etkiler mide rahatsızlığı ve diyare. Bromelain'in alkol, antidepresanlar, barbitüratlar ve kodein gibi narkotikler dahil bazı ilaçların ve maddelerin sedatif etkilerini artırabileceğini ve bromelain'i bu maddelerle birleştirirken dikkatli olmanız gerektiğini unutmayın.
Bromelain Nedir? Faydaları, Kullanımı, Yan Etkileri Bromelain Nedir? Faydaları, Kullanımı, Yan Etkileri Reviewed by Naturalife on January 27, 2018 Rating: 5

No comments:

Home Ads

Powered by Blogger.