Bağırsak-Beyin İlişkisi Nedir ve Neden Önemlidir?

Bağırsak-Beyin İlişkisi Nedir ve Neden Önemlidir?
Bağırsak-Beyin İlişkisi Nedir ve Neden Önemlidir?

Bağırsak beyin ekseni

Sınavdan önce hiç 'kelebekler midenizde uçuşuyor mu?' Yoksa iştahınızı kaybettiğiniz oldu mu?

Hepsi kafanın içinde değil; bağırsak fark ettiğinizden daha fazla beyninize bağlıdır.

Bağırsak-Beyin İlişkisi Nedir?

Zaten bildiğiniz gibi, bağırsaktaki mikrobiyota vücudunuzu sağlıklı tutmak için önemli bir rol oynamaktadır - bu yüzden bağırsaktaki faydalı bakterilerin dengesini desteklemek önemlidir. Ancak, mikrobiyotanın zihinsel sağlığınızda da rol oynadığını biliyor muydunuz?

'Bağırsak-beyin eksenini' anlamak için enterik sinir sistemini anlamak önemlidir. Enterik sinir sistemi bağırsak yolunuzu hizalayan ve bağırsaktan beyindeki ve arkasındaki mesajları taşıyan geniş bir nöron ağıdır.

Araştırmacılar beyin ve enterik sinir sistemi arasında direkt bir iletişim hattı bulunduğunu buldular: buna bağırsak-beyin ekseni diyorlar. Bu iletişim hattı, beynin duygusal ve bilişsel merkezlerini bağırsak işlevleriyle birleştiren her iki yoldan çalışır.

Bağırsak da 'ikinci beyin' olarak bilinir. Bağırsak florasının bileşimi, bağırsağınızdan beyninize gönderilen sinyalleri değiştirebilir. Candida gibi agresif bir patojen(zararlı bakteriler) tam anlamıyla sağlıklı yapıyı değiştirebilir.

Bağırsağınızla Beyniniz arasındaki bağlantı

Şaşırtıcı bir şekilde, bağırsağınızdaki mikroorganizmaların sinir sistemi ile etkileşime girdiği kanıtlandı. Bağırsaklardaki bakteri ve mayanın karışımı, vücudunuzun stres, kaygı ve hatta hafıza işlevini etkileyebilir.

Beyin, parasempatik, sempatik ve enterik sinir sistemleri yoluyla bağırsağınız ile iletişim kurar

Parasempatik sinir sistemi: Sindirim ve rahatlamayı kontrol eden vücudunuzun "istirahat ve sindirim" tepkisidir. Enerji tasarrufu sağlar, kalp atış hızını yavaşlatır, sindirimi arttırır ve sindirim sistemindeki sfinkter kaslarını rahatlatır.
Sempatik sinir sistemi: Vücudunuzun, büyük kaslara kan akışını uyararak ve bağırsak motilitesini kısıtlayarak vücudunuzu bir tehdide karşı hazırlayan, vücudunuzun "kavga veya kaç" tepkisidir.
Aslında, sindirimle ilgili hücreler yüzde 90'a varan oranda, beyne bilgi taşır. Bu, bağırsağınızın düşünceleriniz kadar ruh halinizi de etkileyebileceği anlamına gelir!

Bağırsak-Beyin Ekseni Neden Önemlidir
Bağırsak-beyin ekseninin nasıl davranıp hissettiğinizi açıklayabilmesinin çeşitli nedenleri vardır. Huysuz, sinir bozucu veya bunalmış hissettiğinizde, bunun nedeni bağırsak mikrobiyotanızın dengesizliği olabilir. Aynı şekilde, duygularınız ve düşünceleriniz bedeninizin yiyecekleri ne kadar iyi sindireceğini de etkileyebilir!

Bağırsak mikrobiyotanızın sağlığı düşünceleriniz, duygularınız ve ruh haliniz üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bağırsak iltihaplıysa, şişkinlik veya herhangi bir şekilde rahatsızlık duyarsa, bağırsak mikrobiyotanız bu bilgiyi beyne gönderir. Bu da ruh halinizi doğrudan etkileyebilir.


IBS hastalarında sıklıkla sempatik sinir sistemi fonksiyonları ve daha düşük parasempatik fonksiyon oranları bulunur. Ayrıca, IBS hastalarının strese daha yatkın olduklarını da göstermektedir.
Stres, sempatik sinir sistemini uyarır ve bu da sindirim işlevinde ve dolayısıyla ağrı, rahatsızlık ve bağırsak motilitesinde değişikliklere neden olur.
Araştırmalar IBS tanısı alan hastaların neredeyse% 50'sinde ince bağırsak bakteriyel aşırı büyümesine (SIBO) sahip olduğunu göstermiştir. SIBO, depresyon ve bazı kronik sindirim bozuklukları gibi durumlarla ilişkilidir.
Özetle: üzgün bir bağırsak,  beyine sıkıntı sinyalleri gönderebilir. Mideniz veya bağırsak sorunlarınız ruh halinizin değişmesinin, depresyonun, stresin veya kaygınızın sebebi olabilir.

Daha İyi Sağlık İçin Bağırsak-Beyin Eksenini Destekleme
Bağırsak florasındaki dengesizlikler potansiyel olarak zararlı bakteri ve Candida gibi mayaların aşırı büyümesine neden olabilir. Bu sadece sindirim semptomlarına değil zihinsel ve duygusal sorunlara da yol açabilir. Bu nedenle zihninize bakarken bağırsağınızın sağlığına da dikkat etmeniz çok önemli! Bağırsak-beyin eksenini dengede tutmanın bazı yolları:

Sağlıklı gastrointestinal mikrobiyota destek vermek için bütün doğal gıdaları bol miktarda yiyin. Sarımsak, soğan, kuşkonmaz, pırasa ve yosun gibi doğal prebiyotik gıdalar arayın.
Özellikle SIBO belirtileri yaşıyorsanız, 'iyi' bakteri sayısını artırmak için probiyotiklerle destekleyin. Bunlar probiyotik destek olabilir.


Bu yazı Ntural Portal İçin https://www.thecandidadiet.com sitesinden çevirilmiştir.
Bağırsak-Beyin İlişkisi Nedir ve Neden Önemlidir? Bağırsak-Beyin İlişkisi Nedir ve Neden Önemlidir? Reviewed by Naturalife on January 08, 2018 Rating: 5

No comments:

Home Ads

Powered by Blogger.