Beta karoten Nedir? Faydaları Nelerdir?

Beta karoten Nedir? Faydaları Nelerdir?
Beta karoten Nedir? Faydaları Nelerdir?


Beta karoten Nedir? 

Besin takviyesi ve özellikle antioksidanlarla ilgili olarak, beta karoten , hastalıkları azaltma, genel sağlık düzeyini geliştirme ve ömrü uzatma becerisi açısından Vitamin C , E vitamini ve mineral Selenyum ile yarışan yaşlanmayı önleyici bir mikro besin maddesidir. .

Betakaroten sizin için ne yapabilir? Birkaç yıl boyunca yapılan çalışmalar, betakarotenin belli hastalıkların (kalp hastalığı, azalmış bağışıklık fonksiyonu, katarakt ve kanser gibi) etkilerini azaltmada önemli bir rol oynayabileceğini ve bazı vakalarda belki de onları önlediğini göstermektedir.


Beta Karoten Faydaları Nelerdir?

Beta-karoten, A vitamini öncüsü olarak işlev görür ve dolayısıyla bir provitamin A bileşiği olarak adlandırılır. Beta-karoten içeren gıdalar veya takviyeler, sağlıklı cilt bakımı, iyi görüş ve sağlam bir bağışıklık sistemi için A vitamini'ne dönüştürülür.

Beta-karoten aynı zamanda güçlü bir antioksidandır ve kansere ve kalp hastalığına karşı korunmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir.


Beta-karoten, karotenoid ailesinin bir üyesi, aynı zamanda alfa-karoten, likopen , zeaksantin ve lutein içeren güçlü bir antioksidan grubudur . Bununla birlikte, bütün karotenoidlerden sadece alfa-karoten ve beta-karoten vücuttaki önemli miktarda A vitamine dönüştürülür ve beta-karoten meyve ve sebzelerde bulunan en çok karotenoiddir.

Beta-karoten ayrıca birçok turuncu ve kırmızı renkli meyve ve sebzeye renk ve lezzet veren antioksidan maddeler olan flavonoidleri de içerir. Havuç, domates, tatlı patates, kantalopa, karpuz, kayısı ve mango gibi gıdalar beta-karoten için iyi bir kaynaktır; marul, ıspanak, lahana ve brokoli de karotenoid bakımından zengindir.



Çoğu araştırmacı için, karotenoid bakımından zengin bir diyetin kalp rahatsızlığı, inme ve akciğer, mide ve rahim ağzı kanserlerinin önlenmesinde önemli bir rol oynadığına ikna edebilecek yeterli kanıt bulunmaktadır. Karotenoidler, özellikle beta-karoten , göze zarar vermeden önce serbest radikalleri emerek kataraktların ve Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonunun (AMD) önlenmesine yardımcı olur.


Beta karoten Takviyeleri

Son yıllardaki araştırmalar, beta-karoten takviyelerinin uzun ömürlü ya da sağlıklı diyet rejiminin güçlü bir bileşenini oluşturmasına karşın, karotenoid açısından zengin gıdalardan da faydalarının elde edilebileceğini göstermektedir. Bunun nedeni, betakaroten takviyelerinin aksine , beta-karoten içeren yiyeceklerin vücuda fiber ve diğer antioksidanlar, örn., Alfa-karoten sağlar.
  
Beta-karoten'in önerilen bir Diyet Örneği yoktur, ancak National Cancer Institute, her gün en az 6 miligram beta-karoten almanızı önerir. Karotenler neredeyse her meyve ve sebze içerisinde bulunsa da, az miktarda insan önerilen miktarı alır ve bu nedenle vitaminler , mineraller , antioksidanları atlar., ve karotenoid açısından zengin gıdalarda bulunan lif. Buna ek olarak, alkol, doğum kontrolü hapları, sigara dumanı, bazı kolestrol ilaçları ve artrit, sedef hastalığı ve kanseri tedavi etmek için kullanılan bir ilaç olan metotreksat, vücutta beta-karoten absorpsiyonunu bloke eder.

Ayrıca beta-karotenin, yeterli miktarda E vitamini , çinko ve selenyum ile kombine edildiğinde en iyi şekilde çalıştığını akılda tutmak önemlidir., bu nedenle diyetlerinde beta-karoten miktarını artırmak isteyenler, bu maddelerin de yeterince alımını sağlamalıdır.
Beta karoten Nedir? Faydaları Nelerdir? Beta karoten Nedir? Faydaları Nelerdir? Reviewed by Naturalife on January 19, 2018 Rating: 5

No comments:

Home Ads

Powered by Blogger.